Sve o botoksu

0
572

Osim za estetsko uljepšavanje, koristi se za liječenje strabizma, hemispacijalnih spazama, tikova, premora, hiperhidroza i glavobolje. Smatra se da oko 6 miliona osoba u svijetu godišnje pristupi ovom tretmanu.

Predavanje dr Svetlane Radović Vučeković (PZU „Med Tim”, Podgorica) na VIII Sajmu medicine u Podgorici

Botulinum toxin (lat.) je prirodni pročišćeni protein koji je proizveden posredstvom bakterije Clostridium botulinum (lat.). Postoji 8 seroloških tipova ove supstance, od kojih novi tip predstavlja C-1. Serološki tip A odavno se koristi u medicini. On je u upotrebi duže 30 godina. Američka državna agencija za ljekove i Nacionalni institut za zdravlje odobrili su upotrebu ove supstance u medicinske svrhe 1979. godine.

Istorijat

Vršeno je bezbroj istraživanja da bi mi danas došli do gotovog proizvoda koji možemo bezbjedno aplikovati. Justinus Kerner je od 20. godine prošlog vijeka prvi opisao ovu supstancu nakon kliničkog ispitivanja tzv. stomačnog trovanja, tj. trovanja kobasicom. Eksperiment je pokazao da ona izaziva prekidanje transmisije signala u somatskom i autonomnom nervnom sistemu, dok senzitivna i neurotransmisija, što je jako važno, ostaje intaktna. Svaka aplikacija neke vrste blokade je, naravno, djelimično neopravdana ukoliko nemamo intaktnu neurotransmisiju. Naravno, on je otvorio mogućnost upotrebe ove supstance u medicinske svrhe.

1946. godine prof. Edvard Šanc izolovao je Botulinum toxin tip A u kristalnom obliku kao klinički proizvod. Tokom 70-ih godina sprovode se klinička istraživanja u cilju liječenja neuroloških oboljenja. Oftalmolozi koji su se specijalizovali za liječenje poremećaja u mišićima oka izumili su metodu pomoću koje su elektromiogramom uspjeli da preciznije apliciraju lokalni anestetik. Na taj način mogli su da dijagnostikuju uticaj enzima, raznih anestetika, alkohola, čak i neenzimskih blokatora na mišiće koji pomjeraju oko. Nakon eksperimenta na životinjama došlo se do zaključka da Botulinum toxin može da parališe mišić bez nus-pojava.

Estetski hirurg prof. Ričard Klark prvi put koristi Botulinum toxin u kozmetičke svrhe tretirajući asimetriju čela koja je nastala usljed paralisanja nerva tokom fejsliftinga. Ruters i saradnici 80-ih godina koriste ovu supstancu za estetske tretmane lica tretitrajući predio oko očiju kao i glaberalne linije između očiju. Oni objavljuju rad na osnovu 10.000 pacijenata tretiranih Botulinum toxinom tipa A. Dva njegova oblika danas se koriste za estetske procedure. To su svima poznati alergen botoks i abobotulinumtoxin A. To su preparati proizvedeni od tipa A toksina. Mioblok je preparat koji se koristi u kliničkim istraživanjima i još uvijek je za sve nas nepoznanica.

Starenje kože

Starenje kože i stvaranje bora predstavljaju proces udružen sa više faktora. Botoks ne treba aplicirati  uvijek i obavezno u estetske svrhe. Njegovim dejstvom moguće je tretirati npr. migrene. Oštećenja mogu biti izazvana slobodnim radikalima sunčevog zračenja, uticajem UV zraka i životne sredine, efektima gravitacije, ponavljanjem i kontrakcijama mišićne muskulature, podizanjem obrva, mrštenjem, drugim mišićnim pokretima lica, tj. grimasama itd. Statične bore počinju da se javljaju sa godinama. Naša koža počinje da gubi volumen i ostale bitne komponente. Kojom ćemo ih brzinom gubiti zavisi od tipa kože, kao i od načina života i navika koje imamo: kako se hranimo, da li pretjerano izlažemo kožu uticaju UV zraka, da li pušimo i kako se njegujemo.

Dinamične bore su u stvari posljedica mimike lica. Pri svakom pokretu epidermis se „preklapa” i vremenom pravimo dinamičke bore. Koža se isteže, dolazi do preklapanja i samim tim do stvaranja bora, kanala na koje djelujemo ne samo botoksom, već i ostalim estetskim procedurama. Dok je koža mlada i elastična nakon preklapanja ona se odmah vraća u prvobitno stanje i ne ostavlja tragove koji se zovu bore. Kako gubimo kolagen, elastin i hijaluronsku kiselinu, preklapanjem kože zbog mimike lica dolazi do pojave prvih bora i bora koje postaju sve dublje i vidljivije.

Kako djeluje botoks?

Mehanizam dejstva Botulinum toxina sastoji se u tome da kad se aplikuje on blokira hemijski transport u mišiću i time onemogućava pokretanje tog mišića u periodu trajanja efekta. To u suštini znači da mišić u datom periodu ne može da se kontrahuje i da ga nije moguće koristiti za pravljenje grimase i dodatnih bora. On, takođe, vrši vezivanje toksina i translokaciju.

Kako se sama intervencija predstavlja i izvodi?

Botoks predstavlja jedan od najpopularnijih nehirurških kozmetičkih tretmana. Najnoviji podatak je da preko 6 miliona pacijenata na svijetu godišnje odradi ovu intervenciju.

Ona se izvodi u lokalnoj anesteziji. Prvi rezultati se zapažaju nakon 1-3 dana, a maksimalni rezultat prisutan je već poslije prve nedjelje, ponegdje i posle druge.Trajanje je individualno. To zavisi od više faktora: vrste kože, njene trpeljivosti, debljine, uopšte kako jedna koža reaguje na neki agens. Generalno, odgovor je negdje od 4-6 mjeseci i naravno da se procedura može ponoviti nakon toga. Preporučljivo je da se po samom isteku ili pred kraj dodaje po malo agensa da bi se održavao status kože i postignuti efekat.

Osim za estetsko uljepšavanje, koristi se za liječenje strabizma, hemispacijalnih spazama, tikova, premora, hiperhidroza i glavobolje.

Kad ne smijemo aplikovati Botulinum toxin ?

Ova tretman nije indikovano primjenjivati u slučajevima mijastenije gravis, crvenila na mjestu aplikacije i sl. Treba skrenuti pažnju na to da se ne može uraditi svakome sve u cilju postizanja onoga što želi. Prije svega, potrebno je držati se pravilne procjene i primjene tretmana. Botulinum toxin takođe ne smijemo primjenjivati kod blage vrtoglavice, osipa, otoka, blage groznice, kod bola bilo koje etiologije, trudnoće i dojenja.

Način primjene

Regije koje se prvenstveno tretiraju su horizontalne regije čela, glabelarna linija, lateralne kantalne linije, linije gornje usne i vrata. Najbolji rezultati pokazuju se za ovih 5 regija. Jednu od najčešćih intervencija predstavlja tretman horizontalnih linija čela i glaberalne linije, pri čemu se djeluje na muskulus frontalis koji ima vertikalno položena vlakna. Preparat se aplikuje u horizontalne linije čela na 3-5 mjesta sa svake strane. Količina preparata je otprilike 1 do 3 jedinice po tački aplikacije. Preparat se aplikuje na 1 cm iznad ivice orbite.

Glaberalna linija je regija koja se najčešće tretira. Kako se aplikuje? Potrebno je izvršiti 5 uboda: jedan centralno, a dva sa strane. Tu se nalaze 3 mišića: procerus, depresor i korugator. Koristi se 3-5 jedinica po ubodu. Kad su u pitanju lateralne kantalne linije preparat se aplikuje na 3-4 tačke polukružno, na 1 cm od spoljašnje ivice orbite. Aplikuju se 2-3 jedinice po tački i maksimalno 6-12 jedinica na jednoj strani lica. Što se tiče linije gornje usne tretman se obično vrši preparatima kolagena, međutim aplikacija Botulinum toxina obično se vrši u 2-3 najdublje linije u dozama od 0,5 do 1 jedinice. Tretman vrata se preporučuje pripadnicima starije populacije koji nijesu kandidati za fejslifting. Misli se u stvari na mišić koji učestvuje u nastajanju bora vrata i taj preparat se aplikuje duž vertikalnih traka na oko 1-1,5 cm udaljenosti. Približno se aplikuje 3-10 jedinica po tački, a ukupno dozvoljena doza je 100 jednica za obje strane vrata.

Botoks u liječenju migrene

Od 2010. FDA  je odobrila botoks za liječenje migrene potvrđujući njegovu uspješnost u tretiranju ne samo migrenskih napada nego i glavobolje bilo kog porijekla. Kandidati za ovaj tretman su pacijenti koji imaju hroničnu glavobolju ili migrenu koja je prisutna oko 15 dana mjesečno ili oko 8 mjeseci godišnje kod najtežih slučajva. Botoks blokira neurotransmitere koji prenose signale bola od mozga. Uloga mu je da stopira signal bola prije nego što dođe do nervnih završetaka, oko vrata i glave. Tretman je vrlo brz i gotovo bezbolan i nije potrebna lokalna anestezija. Tačke ubrizgavanja su donji dio čela između obrva, glabela, gornji dio vrata i temporalni. U mišić korugator, kad je glabela u pitanju, injektira se sa po 5 jedinica sa obje strane, u procerus 5 jedinica i u frontalni 10 jedinica sa obje strane. Kad je temporalni dio u pitanju ide se sa po 20 jedinica u obje strane. Okcipitalna regija tretira se sa po 15 jedinica na određene tačke, u okcipitalni mišić po 10, a u trapezijus sa po 15 jedinica. Rezultati su: smanjenje učestalosti glavobolja ili migrena, smanjen intenzitet i kod nekih pacijenata povlačenje svih simptoma, samim tim i izlječenje.

Od 2010. godine urađeno je 3 miliona tretmana botoksom sa ciljem liječenja migrene kod pola miliona ljudi.

Tretman Botulinum toxinom  je metoda izbora u antiejdžing  terapiji. On brzo daje efekat koji traje nekoliko mjeseci. Naravno, ono što je važno, uz dobro poznavanje anatomije i iskustvo, ova metoda je zaista za preporuku i smatramo je bezbjednom. Jako je važno ko vodi brigu o vašem zdravlju i kome ste povjerili da vodi računa o vašoj koži, odnosno o estetskim procedurama.

                                                                                                     Anita Đurović