Pravilan izbor skolske torbe cuva kicmu

0
617

Polaskom u školu đake prvake očekuje nošenje teške školske torbe i dugotrajno sjedenje u školskoj klupi. Sljedećih trinaest godina, ukoliko se ne napravi pravilan izbor skolske torbe i ne steknu pravilne navike vezane za nošenje i pakovanje školskog pribora, vrlo često dolazi do deformiteta kičmenog stuba, bolova u leđima, deformiteta stopala i glavobolje.

U osnovnim školama prosjčna školska torba sa neophodnim sadržajem iznosi 4,5 – 6,5 kg. Ova težina se ne mijenja puno tokom godina tako da su đaci prvaci najugroženiji jer su najmanji. Oni teže od 18-30 kg, a neki i do 40 kg, pa samim tim mogu da ponesu različitu težinu torbe. Većina djece ovog uzrasta još nema dovoljno zrele mišiće, pa to doprinosi deformitetima.

Roditelji moraju voditi računa o težini svake sveske, knjige i pribora i svesti ga na minimum neophodnog. Ranac se pokazao kao odličan izbor jer ga djeca nose na leđima, što dovodi do rasterećenja kičmenog stuba. Postoje i ranci sa točkićima, koji su veoma praktični i maksimalno rasterećuju nasu djecu – ima ih i kod nas na tržištu.

U kupovinu obavezno pođite sa djetetom, jer veličina ranca treba da odgovara njegovoj konstituciji. Nikako ne kupujte veću torbu, dno ranca ne smije da ide ispod struka, a vrh mora da ide ispod linije ramena. Dozvoljena težina koju dijete smije da nosi je 10 do15% od njegove tjelesne težine. Na leđnoj strani torbe treba da postoji ojačanje, naramenice treba da budu široke i mekane KAKO SE NE BI USIJCALE U RAMENA. Kod usjecanja ranca u ramena, zbog težine može da dođe do usporavanja normalnog protoka krvi ka mozgu, što ima za posljedicu glavobolju i lošiju koncentraciju, a sve to može da bude uzrok lošeg uspjeha u skoli. Dobro bi bilo da postoji i kaiš oko struka i tako se dobije još jedna tačka oslonca.

Ranac OBAVEZNO NOSITI NA OBA RAMENA, NIKAKO PREKO JEDNOG ILI U RUCI. Pri pakovanju treba staviti na lđjnoj strani veće i teže knige, a naprijed manje i lakše. Povremeno provjerite ranac I vidite da li vaše dijete nosi stvari koje su neophodne ili dodaje i nepotrebno. Provjerite svaki dan da li je dijete izvadilo nepotrebne stvari iz torbe!!!

Napravite svom detetu prijatan kutak za učenje i rad. Po mogućnosti postavite sto ispred ili pored prozora da ima dovoljno svetlosti.

Radni sto treba da bude prilagođen veličini (visini) djeteta:

– treba da ima slobodnu površinu kako bi dijete moglo da raširi neophodne sveske, knjige i pribor.
– Ne treba da bude preglomazan, da se dijete ne bi osećalo neprijatno.
– stolica treba da bude prilagođena veličini djeteta i podesiva po visini a obavezno treba da ima tapacirano sjedište i naslon za leđa. Treba da ima mogućnost rotacije oko postolja kako se dijete ne bi uvrtalo.

Dr Sanja Čizmović, spec.pedijatar
Opšta bolnica, Nikšić