Pravilna ishrana

0
2910

[heading]Najbolja potporna terapija onkoloških bolesnika[/heading] Zdrav način ishrane je ono čemu stremimo i kada smo zdravi a pogotovo kada smo bolesni. Ishrana pacijenata oboljelih od raka zahtjevnija je i o njoj se mora voditi računa jer je jedan od bitnih faktora uspješnog liječenja. Pravilna ishrana podrazumijeva: puno voća i povrća, hljeb i ceralije od cijelog zrna, umjerene količine mesa i mlječnih proizvoda i male količine masonoća, šećera, alkohola i soli.

Kada ste zdravi, uzimanje dovoljno kvalitetne hrane ne predstavlja teškoću. Prisustvo maligne bolesti i njeno liječenje, međutim, predstavlja izazov za pravilnu ishranu. Otežano uzimanje hrane može biti posljedica i propratnih nuspojava specifičnog onkološkog liječenja. Mučnina, ga­đenje, otežano gutanje i povraćanje mogu biti čest pratilac hemio- i zračne terapije. Pravilna premedikacija i upotreba pomoćnih ljekova prije same terapije umnogome omogućava da se ove tegobe izbjegnu ili smanje na podnošljivi nivo.

Onkološka terapija ima zadatak da ubije izmijenjene ćelije raka, ali, takođe, ona može oštetiti i zdrave ćelije. Oš­tećenje zdravih ćelija dovodi do neželjenih posljedica koje se najčešće manifestuju:

– Gubitkom apetita,

– Promjenom čula ukusa i mirisa,

– Konstipacijom (zatvorom),

– Dijarejom (proliv),

– Povećanom mučninom,

– Povraćanjem,

– Gubitkom u tjelesnoj masi.

Kako da nastavite da se zdravo hranite:

• Pripremajte jednostavne obroke koje volite i koji se lako spremaju

• U ishrani koristite dosta voća i povrća, ribe, bijelog mesa

• Jedite integralni hljeb, ovas, integralnipirinač i druge žitarice i ceralije

• Obogatite ishranu graškom, pasuljem i dru­gim mahunarkama i unosite ih redovno

• Ograničite unos masti, šećera, alkohola i dim­ljene i konzervirane hrane

• Birajte mlječne proizvode sa niskim procent­om mlječne masti

Pravovremeno informisanje o prirodi maligne bole­sti, o načinu liječenja i nuspojavama koje to liječenje donosi, umnogome smanjuju stres koji je čest pratilac svakog onko-loškog bolesnika. Dok liječenje ne počne, pokušajte da se što pravilnije hranite. To će vam omogućiti da ostanete snažni tokom terapije i da smanjite rizik od infekcije. Tokom pri­manja hemoterapije biće i dobrih i loših dana u ishrani. Jedite kada imate najveći apetit. Za mnoge pacijente optimalan period predstavljaju jutarnji časovi. Pijte puno tečnosti. Po­sebno je važno da onih dana kada je apetit slabiji i kada ne možete da jedete unosite dovoljnu količinu tečnosti.

Kada konzumirate hranu, neka ona bude u što „pri­rodnijem” obliku. Najbolje je jesti svježe voće i povrće, a ono može biti i manje termički obrađeno. Mnogi bolesnici žele da znaju kako da određenim načinom ishrane, vitaminima i dodacima ishrani pomognu sebi u borbi protiv maligne bo­lesti. Nema dokaza da neki poseban način ishrane, vrsta hrane, dodatak vitamina, minerala, biljnih preparata, ili kombinacija svega navedenog, može da uspori ili izli­ječi malignu bolest. Neki od ovih proizvoda mogu da dovedu do problema, mijenjajući dejstvo pri­mijenjene onkološke terapije.

Prije nego što počnete da uzi­mate neki dodatak ishrani ili poku­šate sa nekim posebnim načinom ishrane razgovarajte sa svojim

ljekarom, medicinskom sestrom ili nutricionistom. Da biste izbjegli probleme, poslušajte njihov savjet.

Gubitak tjelesne mase izaziva sama bolest, ali na to utiču i neželjena dejstva terapije kao što su mučnina i po­vraćanje. Briga i stres takođe mogu da dovedu do gubitka težine. Predlažemo da se obroci uzimaju na vrijeme. Nemojte čekati da ogladnite. Umjesto tri velika, uzmite 5-6 manjih obroka. Pokušajte da, koliko možete, budete aktivni. Apetit se može popraviti nakon kraće šetnje ili laganih vježbi. Jedi­te puno voća i povrća – to je hrana sa visokim sadržajem vitamina, vlakana i malo kalorija. Spremajte hranu dijetalno, kuvanjem, kuvanjem na pari, grilovanjem, dinstanjem…

Radioterapija tumora glave i vrata i hemioterapija, mogu da dovedu do stvaranja malih posjekotina i rana u ustima kao i do osjetljivosti desni. Posjetite stomatologa naj­manje dvije sedmice prije početka terapije. Prije početka onkološke terapije važno je imati zdrava usta i zube. Onko-terapija može da ošteti ćelije koje brzo rastu i koje oblažu sluznicu usne duplje i usana. Ovi problemi će nestati sa za­vršetkom terapije. Predlažemo da se uzima hrana koja se lakše žvaće, koja je mekša i tečnija. Ispirajte usta 3-4 puta dnevno. Koristite rastvor dobijen miješanjem % kašičice sode bikarbone i 1/8 kašičice soli, u šolji tople vode.

Kada završite sa terapijom, mnogi problemi će se ublažiti. Neki, kao što su gubitak tjelesne težine i promjene ukusa i mirisa, mogu potrajati i nakon završetka terapije. Iako zdrava ishrana sama po sebi ne može da spriječi ponovnu pojavu bolesti, može vam pomoći da povratite snagu, obno­vite tkiva i poboljšate opšte stanje nakon završetka terapije.

 

Piše: doc. dr Danko Živković, pulmolog-onkolog