Prednost kolposkopije

0
719

Piše: Dr Milana Šoć, spec. ginekologije i akušerstva

DANAS SE KOLPOSKOPIJA SA VELIKIM USPJEHOM KORISTI U OTKRIVANJU I SPREČAVANJU KARCINOMA GRLICA MATERICE

Sreća da su prošla vremena kada se o kanceru grlića materice nije znalo mnogo, a kada je kolposkopija smatrana nevažnom metodom. Danas, ova metoda govori sama za sebe, njena svrha nije samo otkrivanje maligniteta grlića, bolesti za koju se već više od pola vijeka govori da se može spriječiti, već i prepoznavanje, praćenje i kontrolisanje svih promjena na grliću, pa i onih premalignih. Mislim da je to njena glavna prednost, koju ne može pružiti ni jedna druga raspoloživa metoda.
Najvažniji dio opreme je kolposkop. To je binokularni mikroskop male snage kojim se posmatra vulva, zidovi i svodovi vagine, ektocerviks, spoljašnje ušće grlića, mjesto prelaza dva epitela, te dostupni dio unutrašnjeg kanala grlica.

Danas se kolposkopija sa velikim uspjehom, zajedno sa papa testom koristi u otkrivanju i sprečavanju karcinoma grlica. Pregled teče na sljedeći način: prvo se uradi bimanuelni pregled, inspekcija vulve, zatim stavi spekulum i uradi se inspekcija zidova i svodova vagine i pregleda grlic. Preliminarnim pregledom se ispituje prisustvo leukoplakije, bjeličaste promjene grubog ili finog karaktera, zatim isključuje se prisustvo invazivnog karcinoma, identifikuju kondilomi. Nakon toga  se uzima papa test. Uzimanje briseva obavlja isključivo specijalista ginekolog, a od dobrog poznavanja praktičnih aspekata tehnike  uzimanja brisa zavisi pouzdanost i tačnost rezultata ovog testa koji tumači specijalista patolog. Kombinacija citologije (papa test) i kolposkopije znatno povećava tačnost dijagnostike. Samo citologijom tačnost se postiže u oko 79 % slučajeva, samo kolposkopijom 87 %, a kombinacijom ove dvije metode 98 %. Sljedeci korak je bojenje 3% sirćetnom kiselinom, koja u kontaktu sa abnormalnim tkivom dovodi do promjene boje tog dijela tkiva i na taj način uočavamo sumnjivu promjenu.

Slijedi nanošenje Lugolovog rastvora (1% rastvor joda) koji nam pomaže da uočimo polja koja se ne prebojavaju i obratimo pažnju na njih. Kolposkopiju možemo završiti na ovaj način u slučaju urednog nalaza ili uraditi biopsiju ili kiretazu, u cilju dalje dijagnostike kod abnormalnog nalaza. Mislim da je sve ovo dovoljno ubjedljivo da pokaže korist ove metode, te promoviše njenu širu primjenu . Na ovaj način želim da apelujem na žene da same dođu na ovakve  preglede, spriječe bolest koja je sve češća kod mlađih žena, a nadam se da ćemo kao društvo naći načina da žene obavežemo na ovakve preglede, te da njihov život neće zavisiti od toga da li su obaviještene ili ne  o prednostima ovakvih pregleda. Neprocjenjiva je naša radost kada onome koga je bolest već osudila, pomognemo  da započne ponovo život, jer karcinom grlica je 100 % izlječiv kada reagujete na vrijeme. Zato, dolazite godišnje na ginekološke preglede.