Umjerenošću do zdravog života

0
502

Domaća kuhinja mi je, ipak, najdraža, ali ne izbjegavam i da probam nešto novo. Međutim, kada se pripremam za meč hrana koju upotrebljavam je dosta neukusna jer ne može biti ni slana, ni slatka, potpuno bez začina i nikako na ulju spremljena, tako da slobodno mogu reći da baš i nije hrana u kojoj se može uživati

Crnogorci imaju potpuno pogrešan odnos prema zdravom životu. Smatraju da je dosta hrane odraz zdravog života, a to je strašna zabluda, riječi su jednog od najpoznatijih crnogorskih sportista, svjetskog šampiona, kik boksera Ivana Strugara.
Najbolji bokser Crne Gore, u prepunoj dvorani Sportskog centra ”Morača”, 26. maja, vratio je u svoje vlasništvo pojas svjetskog prvaka u kategoriji do 85 kilograma i 100 grama. On je u četvrtoj rundi meča nokautom savladao bosanskohercegovačkog kik boksera Salka Zildžića i tako mu se ”osvetio” za poraz u Tuzli.
On upozorava da Crnogorci nijesu baš spremni ni na neke pretjerane fizičke aktivnosti, što bi trebalo da se podrzumijeva kada se pomene zdrav život.
-Zdrav život podrazumijeva određenu fizičku aktivnost koja se razlikuje od osobe do osobe, zatim kvalitetnu ishranu i adekvatan odmor. Takođe, zdrav život podrazumijeva ne konzumiranje cigareta, alkohola i narkotika. Ili ako se već konzumiraju cigarete i alkohol da to bude u nekim normalnim granicama, smatra sagovormik Medicala.
Strugar, kako kaže, živi zdravo u mjeri koliko mu to dozvoljava sport kojim se bavi.
-Kik boks je sport koji iziskuje dva naporna treninga dnevno, što nije baš dobro za organizam. Trudim se da u  ostalim segmentima pomognem svom organizmu da izdrži te napore. U tom smislu živim zdravo, a to znači da pazim na pravilnu i kvalitetnu ishranu, potpunu vitaminizaciju i pravilan odmor, naglašava crnogorski šampion.

Na pitanje da li smatra da sportisti moraju da žive zdravije od ”običnog” svijeta Strugar ističe da moraju.
-Sportisti su izloženi velikim fizičkim naporima i zapostaviti bilo koji dio cjeline koja podrazumijeva zdrav život bilo bi pogubno za njihov organizam, pripremljenost i sportske rezultate, upozorava on.
Ivan Strugar hrani se najzdravije što može.
-Moj sport je limitiran kilžom, ograničen kategorijama, tako da moram precizno pratiti da hrana koju unosim zadovoljava moje dnevne potrebe, a da mi ne poveća kilažu, pojašnjava on.

Što se tiče hrane nije probirljiv. Najviše vjeruje domaćoj kuhinji, ali isto tako spreman je i da eksperimentiše.
-Kada nijesam u trenažnom procesu nemam nekih specijalnih zahtjeva. Domaća kuhinja mi je, ipak, najdraža, ali ne izbjegavam i da probam nešto novo. Međutim, kada se pripremam za meč hrana koju upotrebljavam je dosta neukusna jer ne može biti ni slana, ni slatka, potpuno bez začina i nikako na ulju spremljena tako da slobodno mogu reći da baš i nije hrana u kojoj se može uživati, žali se Strugar.
Poznati crnogorski sportista ne uživa u alkoholu.
-Kada se nešto posebno slavi ili u vrijeme ljetnje pauze popije se i po koje pivo, priznaje on.
Njegov recept za zdrav živote je jednostavan i poznat – pravilna ishrana, fizička aktivnost i kod onih koji piju i puše umjerenost.
-Nema tu neke velike filozofije. Zna se šta podrazumijeva zdrav život, dodaje on.
Bilo bi dobro, smatra Strugar, kada bi Crnogorci počeli da stiču zdrave navike koje imaju mnogi narodi.
-U inostranstvu ljudi imaju više naviku za bavljenje džogingom, fitnesom, kao i drugim rekreativnim oblicima fizičke aktivnosti. To im je jednostavno postao način života, kaže Ivan Strugar i dodaje da se nada da će i građani Crne Gore doći do tih zdravih navika.