Prirodna kozmetika potreba ili trend

0
85

Amina Pačariz Radulović, dr pharm

 

Kada govorimo o zdravom načinu života mislimo na zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, ali da li razmišljamo o kozmetici koju svakodnevno koristimo. Da li ona može povoljno da utiče na naše zdravlje ili je to samo trend?

Prirodna kozmetika nije ništa novo na trzištu. Ona postoji još od starih Rimljana i Egipćana čija njega je bila zasnovana na dobrom poznavanju biljaka. Koristili su razna biljna ulja poput maslinovog, bademovog, susamovog. Vremenom prirodna kozmetika se mijenjala i usavršavala ali koncept je ostao isti. Prirodno znači dobijeno direktno iz biljaka uz minimalne procese prerade.

Primarni cilj prirodne kozmetike je da podrži prirodne procese kože, da očuva njenu kožnu barijeru. U cilju toga koriste se razni vodeni ekstrakti biljaka, hidrolati, macerati, razna biljna ulja i buteri. Prirodna kozmetika ne sadrži parfeme, već koristi eterična ulja u određenim koncentracijama koja osim mirisa imaju i povoljan efekat za kožu. Za aknoznu kožu često se koristi etericno ulje žalfije, čajevca, dok se za normalnu do suvu kožu koriste ulja sandalovine, grejpa kao i mnoga druga eterična ulja.

Upotreba sintetičkih boja i konzervansa u prirodnoj kozmetici je zabranjena. Sulfati koji su neizbježan sastojak u raznim sredstvima za čišćenje kože (gelovi, kupke, šamponi) u prirodnoj kozmetici su zabranjeni. Sulfati otapaju i skidaju nečistoće sa kože, ali i prirodni sebum kože, pa čestom upotrebom koža moze biti iritirana i dehidrirana. Umjesto sulfata prirodna kozmetika koristi razne hidrolate koji nježno čiste kožu, a ne ometaju njenu kožnu barijeru.

Postoje dva pristupa u njezi kože. Jedan se zasniva na instant efektu, gdje se postižu brzi rezultati. Koža je glatka, lijepo izgleda, bez bora. Kod ovog pristupa koža se posmatra kao površina na koju se nanosi nesto spolja, a ne razmislja se kako to može uticati na cjelokupno zdravlje organizma.

Drugi pristup se temelji na ishrani kože i podrazumijeva upotrebu prirodne kozmetike. Ovaj pristup je sporiji, ali daje dugotrajnije rezultate. On obuhvata oporavak i aktiviranje priorodnih procesa kože.

Kada unutrašnji procesi organizma rade ispravno i temeljno onda i mi zablistamo zdravljem i ljepotom. Dakle, korišćenje prirodne kozmetike nije trend već potreba organizma.