Ujed meduze

0
626

Prim. dr Bojan Hadži-Marjanović

 

Morske meduze lebde svjetskim morima već više od 500 miliona godina. U Jadranskom moru najčešći oblik je Uhati klobuk (Aurelia aurita). U prostoru Ulcinjske regije se ponekad mogu naći ove meduze.

Kako navode stručnjaci, prisutne su dvije vrste. Jedna je Cotylorhiza, žučkasta meduza sa plavim, odnosno modrim tačkicama sa donje strane njenog zvona i uobičajena je vrsta meduze u Mediteranskom moru. Njene dimenzije u prosjeku su 17 do 20 cm, ali pojedinačne jedinke mogu narasti i do 35 cm u prečniku zvona. Druga vrsta je Rhizostoma pulmo, koju nerijetko nazivaju morskim plućima. To je najveća mediteranska meduza i prosječna veličina njenog zvona je oko 50 cm.

Sve one na svojim pipcima sadrže žarne ćelije koje koriste za lov, ali i za obranu. Te ćelije luče otrovni sadržaj. Dodirne li se Cnidrocil (nastavak žarne ćelije), žarna čaura pukne i pod pritiskom od 150 bara izbacuje žarnu nit koja na svom kraju ima harpunasti završetak.
Istovremeno, na taj način u tkivo koje ju je dodirnulo, prenosi otrov sadržan u žarnoj ćeliji  koji je po svom sastavu neurotoksin.

Meduza pravi opekotinu pomoću pomenutih žarećih ćelija, kojima su pokriveni njeni pipci. Te ćelije ubrizgavaju otrov KOJI JE TERMOLABILAN,  po sastavu neurotoksin, protein po biohemijskom sastavu, u tijelo čovjeka, izazivajući oštar bol i žarenje.  Neophodno je, u ovakvim slučajevima,  naučiti  pružiti prvu pomoć. Ponekad od toga može zavisiti život čovjeka.

Koji su simptomi ujeda meduze? To su:
– bol, crvenilo, plikovi
– opšta slabost
– gastrointestinalni poremećaji
– bronhospazam sa gušenjem
– bolovi u mišićima i zglobovima
– anafilaktička reakcija
– endotoksični šok
– prestanak srčanog rada u dijastoli (cardiaca arest) sa smrtnim ishodom.

Kako ukazati prva pomoć?
– Prije svega pomozite osobi da izađe iz vode i pokušajte je smiriti;

– Neophodno je što prije ukloniti otrovnu supstancu. Da biste to uradili, isperite je sa kože morskom vodom ili tečnošću koja u svom u sastavu ima etil alkohol (vino, rakija) ili rastvorom sirćetne kiseline. U krajnjem slučaju poslužiće i urin, jer je bogat amonijakom.

– Zatim uradite sljedeće: stavite topao kamen ili toplu vodu na to mjesto. Zatim nanesite na oštećeno mjesto kremu (pjenu) za brijanje, ili mokri pijesak. Nakon toga, pažljivo je sastrugati pomoću nekog štapića, turpije za nokte, ili tupom stranom noža.

Pažnja! Ne smijete dodirivati kožu golim rukama! Ako su na koži ostali pipci meduze, treba ih ukloniti veoma pažljivo, pomoću pincete, prethodno obezbijdivši ruke.

Ako nakon pružene prve pomoći žrtva osjeća glavobolju, mučninu, ima kratak dah, grčeve – obavezno treba potražiti pomoć ljekara.

U stručnom terapijskom pristupu neophodno je pristupitiopštoj parenteralnoj teraliji i lokalnom tretmanu.

U parenteralnom pristupu:

– Obezbijediti disajni put i u težim slučajevima postaviti “air way” uz asistirano disanje ambu balonom;

– Kod gubitka svijesti i grčeva sa trizmusom i prestankom disanja pacijenta intubirati i asistirano disanje ambu balonom ili asistiranim disanjem.

– Venski put sa administriranjem antihistaminika, nabolje kortikosteroida.

U težim slučajevima kod razvoja endotoksičnog šoka dati  adrenalin. U slučaju prestanka srčanog rada pristupa se CPR- u (kardio pulmonalnoj reanimaciji).

Lokalni tretman podrazumijeva obradu ” hemijske opekotine”:

– Ispiranje sa sol Acidi borici,
– Uklanjanje buloznih promjena na koži,
– Vazelinske gaze (sterilne),
– Dermazin.

Nakon pokrivanja rane granuliranim tkivom i početnim zarastanjem rane i prevencije pojave hiperpigmentacije kože aplikuje se dermazin krema ili redupetin mast 20 mg.

U lakšoj kliničkoj slici administriraju se: antihistaminik, analgetik i tečnosti.