Učinimo svaku konekciju važnom – Montenegrin International Medical Summit 2021 (MIMS)

0
3873

Drugi Montenegrin International Medical Summit (MIMS 2021) održao se u Podgorici, Baru i  Kotoru od 14. do 17. oktobra 2021. godine. Trenutna pandemija nije bila razlog da ih uspori da rade na svom znanju i konekcijama, već dodatni povod za to.

Kongres su organizovali studenti i mladi ljekari medicine, stomatologije i farmacije pod pokroviteljstvom Medicinskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore. Kongres je bio akreditovan od strane Ljekarske komore Crne Gore i Farmaceutske komore Crne Gore.

Od ideje do realizacije put je dug. Bilo je potrebno uložiti dosta truda i rada, posvećenosti svih članova Organizacionog odbora  kako bi realizovali sve unaprijed postavljene ciljeve. Nailazili smo na nerazumijevanje, nedostatak finansija, neprihvatanje od važnih institucija u našem sistemu – ali kako smo čvrsto vjerovali u ono što radimo, uspeh nije izostao!

Uspjeli smo da okupimo 300 studenata i ljekara iz sedam zemalja regiona, koji su tokom kongresa bili uključeni kroz 20 predavanja istaknutih predavača i 25 interaktivnih radionica. Vjerujem da je ovaj skup jedno vrijedno iskustvo za sve učesnike, te da je poslužio unaprjeđenju znanja, razmjeni iskustava, ideja i stvaranju novih poznanstava.

Ceremonija svečanog otvaranja održana je u prostorijama Muzičkog centra Crne Gore, a kongres je otvorenim svečano proglasila prorektorka za nauku i istraživanje Univerziteta Crne Gore, prof. dr Irena Orović.  Na ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratili dekan Medicinkog fakulteta, prof. dr Miodrag Radunović i dr Stefan Mikić, predsjednik Organizacionog odbora MIMS-a. Uvodno predavanje održao je dr Senad Begić na temu “Vakcine: juče, danas, sjutra”.

Na početku drugog dana mladi istraživači imali su priliku da prezentuju svoje radove u vidu poster i usmene prezentacija, a najbolji među njima dobili su priliku da publikuju svoje radove u turskom Časopisu medicinskih nauka.

Tokom drugog dana održana su predavanja eminentnih stručnjaka iz Crne Gore i regiona. U svijetlu situacije koja je zahvatila cijeli svijet, akcenat je bio stavljen na razne aspekte COVID- 19, što je i bila tema kongresa.

Studenti i mladi doktori imali su priliku da nauče nove vještine kroz različite interaktivne radionice.

U sklopu trećeg dana kongresa, predavanja i radionice bile su organizovane u Baru i Kotoru. U Baru, na školskom brodu „Jadran” pripadnici Vojske Crne Gore održali su radionicu brodske medicine za studente i doktore medicine.

U Kotoru su studenti i doktori farmacije imali priliku da posjete jednu od prvih apoteka u Evropi, gdje su održali radionicu i predavanje, dok su studenti i doktori stomatologije imali predavanje i radionicu o dermalnim filerima.

Četvrti dan bio je predviđen za panel diskusije i svečano zatvaranje, gdje su u uručene nagrade najboljima, kao i zahvalnice sponzorima, bez kojih ne bi bilo moguće organizovati ovako veliki kongres evropskih razmjera.

Tokom trajanja Montenegrin Internationa Medical Summit (MIMS-a) Crna Gora, Podgorica je bila epicentar znanja na čitavom Balkanu. Mnogobrojni mladi istraživači dokazali su da je znanje moć i da je kontinuirana medicinska edukacija dug današnjice prema generacijama budućnosti.

Slogan za ovogodišnji MIMS 2021 je Make every connection matter jer smo usljed pandemije jasno uvidjeli koliko je važno biti i ostati povezan sa drugima.

Učesnici kongresa imali su priliku da upoznaju kulturu, tradicionalnu kuhinji i uvjere se u ljepote Crne Gore.

Toko trajanja kongresa sve aktivnosti su prilagođene kako bi ispoštovali epidemiološke mjere, a učesnici su bili dužni da prije dolaska dostave COVID potvrde (jedan od četiri dokumenta).

Sa ovakvim studentima i mladim dokorima budućnost crnogorskog zdravstva je u sigurnim rukama.

Dr Stefan Mikić