Rejuvenacija vagine PRP metodom

0
1143

PelviCure_web_site_Layouts_FINAL.inddČak oko 40% žena iznad 35 godine pati od nekog vida nelagode prilikom polnih odnosa ili nevoljnog oticanja mokraće  prilikom kašljanja, smijanja, nošenja tereta  a  koji su posljedica rastezanja  vagine i mišića karličnog dna  prilikom porođaja. Većina žena misli da je relaksacija  vagine nakon porođaja nepovratno stanje a gubitak  polnog užitka  nepopravljiv, međutim od skoro se pojavila metoda vaginalne rejuvenacije, kojom je medicina pronašla način da odgovori na pomenute tegobe.

Vaginalna rejuvenacija PRP metodom (Platelet Rich Plasma) predstavlja novi  tretman podmlađivanja intimne regije  plazmom obogaćenom trombocitima iz sopstvene krvi. PRP metoda se zasniva na moći liječenja koju imaju  matične ćelije i faktori rasta iz sopstvene krvi.

Cilj vaginalne rejuvenacije je vraćenje vagine i okolnog potpornog tkiva u njihovo prvobitno anatomsko i funkcionalno stanje. Nakon vaginalne rejuvenacije poboljšava se  vlažnost vagine, smanjuje se bol i nelagodnost prilikom odnosa, povećava se seksualna želja i postižu se intenzivniji orgazmi.

Dakle, ova metoda se naročito preporučuje ženama nakon porođaja,  kako bi se prevenirao nastanak stres inkontinencije  kao i spad zidova vagine.

Postupak traje 20-30 minuta, a  obzirom  da se radi o sopstvenoj krvi pacijentkinje, ne postoji mogućnost nuspojava niti kontraindikacija.Nije potrebna nikakva priprema za intervenciju kao ni oporavak. Pacijentkinja se odmah nakon intervencije može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Intervencija se  izvodi   tako što se pacijentkinji  uzme određena količina krvi  koja se centrifugira i time se dobija   krvna plazma sa 3-4 puta većom koncentracijom trombocita  nego što je to u  krvi pacijentkinje.

Tako dobijena plazma se ubrizgava pacijentkinji  na ciljana mjesta kako bi se postigli željeni terapijski efekti.

Trombociti se poslije  ubrizgavanja raspoređuju  u međućelijski prostor  ciljanog tkiva, prilijepe se za kolagena i vezivna vlakna  i počinju sa lučenjem  prirodnih regenerativnih medijatora  citokina, interleukina i faktora rasta koji privlače  i aktiviraju pluripotentne matične ćelije u područje ubrizgavanja, stimulišu neoangiogenezu, rast fibroblasta, proliferaciju žlezdanog tkiva i nov neuronski rast, a sve to rezultuje podmlađivanjem i poboljšanjem funkcije tkiva.

Ova metoda se godinama unazad koristi u raznim granama medicine,  posebno u estetskoj  medicini, dermatologiji, ortopediji, neurologiji, stomatologiji.

PRP tretman doprinosi  ubrzavanju  procesa zarastanja rana, smanjivanju ožiljaka i podmlađivanju kože, stimulaciji rasta kose itd.

Ukratko, PRP tretman je primjenjiv svuda gdje postoji potreba  za ubrzavanjem regenerativnih procesa. Dobri rezultati PRP tretmana u estetskoj medicini  su doveli do  masovne primjene ove metode i u estetskoj ginekologiji, pa je sve veći broj  žena kako  mlađih tako i onih u klimaksu koje se odlučuju za PRP tretman vagine i vulve.

Benefiti koje pruža ova metoda  u ginekologiji su:

  1. Sužavanje i remodeliranje vagine uz istovremenu korekciju statike  i dinamike mišića i vezivnog tkiva  karličnog dna;
  2. Smanjenje ili eliminacija problema bolnih i neprijatnih  odnosa;
  3. Povećanje osjetljivosti vaginalne sluzokože  kao i prokrvljenosti sluzokože i dubljih tkiva,  što  doprinosi  boljoj lubrikaciji i intenzivnijim orgazmima.

Indikacije za PRP  su:

  1. Genitourinarni menopauzalni sindrom (suvoća vagine, peckanje, neugodnost i bol pri odnosima, urgentnost mokrenja, bolno i otežano mokrenje);
  2. Poboljšanje seksualnog  života;
  3. Stres urinarna inkontinencija;
  4. Suva vagina;
  5. Lichen sclerosus.

Dr Milica Glušac, spec. ginekolog akušer
Opšta bolnica, Nikšić