Šećerna bolest veliki problem današnjice

0
460

[heading size=”7”]U Podgorici osnovano udruženje za podršku osobama obojelim od dijabetesa[/heading] – Podrška osobama sa dijabetesom, povećanje svijesti o toj bolesti koja je u stalnom porastu i ostavlja velike štetne posljedice po ljudski organizam, kontakti sa nadležnima koji odlučuju o jednogodišnjim potrebama dijabetičara i uslugama koje mogu ostvariti kroz zdravstveni sistem, te promocija zdravih stilova života i edukacija o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, osnovni su ciljevi udruženja “Dijabetes” – kazao je predsjednik novoosnovanog udruženja Ivan Milošević, promovišući ciljeve i buduće aktivnosti te nevladine organizacije u KlC-u “Budo Tomović” u Podgorici 14. novembra, na Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti.

Pretpostavlja se da u Crnoj Gori, dodao je on, postoji oko 50 hiljada dijabetičara, od kojih je 90 odsto sa dijebetesom tipa II, a od pet do 10 procenata sa tipom I.

Oko 20.000 dijabetičara u Crnoj Gori, rekao je Milošević, koristi usluge vezane za dijabet, od kojih je oko osam hiljada na insulinu.

– Godišnje se iz sredstava Fonda za zdravstvo za dijabet­ičare potroše oko 2,4 miliona eura, a mi smo izračunali da su to 283 eura po pacijentu koji koristi insulin. Može se reći da Crna Gora spada među one zemlje koje izdvajaju mala sredstva za potrebe oboljelih od dijabetesa. Ovo udruženje je neophodno jer dijabetičari kod nas nijesu dovoljno zaštićeni od države, odnosno ne na onaj način na koji bi trebalo da budu. Veliki dio odgovornosti za zdravlje snose i sami oboljeli, ali i na državi je da nam pomogne. Osnovni naš zahtjev biće da se obezbijede trakice za praćenje nivoa šećera u krvi i samokontrolu koja je veoma bitna. Dijabetičari u Crnoj Gori dobijaju trakice sa 18 godina, a poslije toga samo trudnice. U regionu je situacija povo­dom toga bolja, pa se, recimo u Hrvatskoj, trakice daju prema količini terapije – kazao je Milošević, ističući da će jedan od zahtjeva biti da dijebetičarima u Crnoj Gori budu dostupni insulini kojima se raspolaže u svijetu.

Među zahtjevima će, dodao je on, biti i uvođenje insulinskih pumpi, kojih u Crnoj Gori za sada nema.

– U regionu postoje insulinske pumpe, a najbolje stanje u vezi s tim je u Sloveniji gdje u između 80 i 90 odsto slučajeva nose insulinske pumpe. Tražićemo, takođe, da se dijabetičarima omoguće, pored endokrinologa, i odlasci kod drugih specijalista jednom godišnje, da se poboljša stanje sa reagensima, da svima budu dostupni osnovni nalazi, te aparati za kontinuirano mjerenje, što je jedan od velikih nedostataka, pogotovo kada je riječ o dijabe­tesu tipa I, odnosno šećernoj bolesti kod djece. Jedan od ciljeva nam je i da se poboljša rad savjetovališta za dijabetičare, da se dodatno edukuju ljekari i medicinsko osoblje, te sami pacijenti, kao i osnivanje regionalnog centra gdje bi pacijenti mogli da se obrate za pomoć i savjet u svako doba dana – naglasio je Milošević, ističući da u Crnoj Gori ne postoji nacionalni vodič za dijabetičare.

Probleme dijabetičarima, smatra on, stvara i neophodno zakazivanje pregleda kod specijalista, zbog čega bi im, dodaje, “trebalo omogućiti prednost kako bi izbjegli nekad i dugotrajna čekanja”.

– Dijabetičarima je neophodna pomoć psihologa, nutricioniste, kao i stalna edukacija kroz organizovanje radionica ili kampova. Planiramo da pokrenemo potpisivanje peticije kako bi nam bile obezbijeđene trakice, jer ima puno ljudi koji uopšte ne mjere nivo šećera – zaključio je Milošević.

Insulinska pumpa nje gotovo rješenje problema

Šef  Nacionalne komisije za šećernu bolest dr Sreten Kavarić je, pozdravljajući skup, istakao da je to tijelo uputilo pred-log da se obezbijedi po pet insulinskih pumpi za odrasle i djecu, ali da je za njihovu primjenu neophodna izmjena zakonske regu­lative, te formiranje kol centra u kome bi ljekar 24 časa davao potrebne informacije. Obavezna bi, dodao je on, bila i nabavka svih potrošnih materi­jala.

– Primjena pumpi laicima izgleda kao gotovo rješenje, ali u osnovi i dalje ostaje vođenje zdravog načina života, obavezna fizička aktivnost i mjerenje nivoa šećera u krvi najmanje osam puta dnevno. Za uvođenje insulinskih pumpi potrebna su značajna sredstva, a na naš predlog od fonda i ministarstva nijesmo dobili odgo­vor – kazao je dr Kavarić, ističući da su prof. dr Mira Samardžić i njene kolege napravili projekat u vezi sa mogućom primjenom pumpi na Institutu za bolesti djece.

– Ostaje da se vidi da li će on zaživjeti – poručio je dr Kavarić. Nacionalna komisija je, kazao je on, uputila i prijedlog da se nastavi davanje trakica doživotno djeci koja su od dijabetesa oboljela prije osamnaeste godine, ali, dodaje, do izmjene pravilnika još nije došlo.