Šta činiti kad nosići procure

0
468

nosiciKada uobičajen način da se imunitet ojača, pravilna ishrana bogata vitaminima, nije dovoljna, preporučuju se preparati na bazi bilja, koje možete naći u apotekama. Od ove zime je i novi preparat u našim apotekama, nastao u Njemačkoj, a već poznat u Evropi i širom svijeta, Imunokind. To je homeo-patski lijek u čiji sastav ulaze soli kalcijuma a može se koristi kod bebaodprvogdanaživotapa na dalje, za sve uzraste.

Primjenjuje se kod beba i djece sa čestim respiratornim infekcijama a djeluje tako što najprije prorijedi broj respiratornih infekcija, koje kasnije u potpunosti i nestanu. Imajte u vidu da je uobičajeno da u prvih 5 godina života djeca godišnje prebole 6 do 9 akutnih infekcija respiratornog sistema, dok je učestalost čak i veća među djecom koja idu u vrtić.

Jedna od čestih zdravstvenih tegoba kod djece jesu infekcije respiratornih organa,koje obično počinju curenjem nosa. Mogu se javiti tokom čitave godine, ali su najučestalije u jesen izimu. Posebno su ugroženi mališani kojiveći dio dana provode u grupama sa drugom djecom, u vrtićima, predškolskim ustanovama ili školama, jer je riječ o virusnim infekcijama koje se lako šire.

Simptomi koji ukazuju da je dijete inficirano, jesu i osjećaj golicanja i grebanja u grlu. Poslije nekoliko dana može se javiti i kašalj kao posljedica slivanja sekreta niz grlo, ali i povišena tjelesna temperatura,koja ukazuje da se organizam bori sa infekcijom.Veoma je važno da budete strpljivi i dozvolite prirodnim mehaniznima da djeluju. Ne posežite odmah za antipireticima. Sve dok je temperatura niža od 38C ne treba je snižavati.

Međutim, ako temperatura počne da raste i preko 38C, preduzmite nekoliko koraka.Prirodni načini snižavanja povišene temperature koje možete da primijenite su tuširanje il ikupanje mlakom vodom 10 do 15 minuta.Djetetu će pomoći i masaža tijela, grudi, leđa, ruku  inogu, rastvorom alkohola i vode. Ove metode dovode do postepenog rashvađivanja tijela i spuštanja temperature.

Sve vrijeme pažljivo pratite kako se dijete osjeća i kako izgleda.Kod djece predškolskog uzrasta virusna infekcija lako može da preraste u bakterijsku. Ako se dijete i poslije 3 do 4 dana ne oporavi i izgleda malaksalo postoji opravdana bojazan da se razvila bakterijska infekcija. U tom slučaju neophodno je da se obratite ljekaru.

Bakterijske infekcije se uobičajeno liječe antibioticima. Međutim, česta primjena antibiotika nije preporučljiva. Zato treba učiniti sve što je moguće da do bakterijske infekcije uopšte i ne dođe. Najbolja odbrana je jačanje imuniteta, posebno kod djece koja su sklona prehladama.