Studenti opmomenuli na uticaj bubrežnih bolesti

0
332

Hronične bolesti, u koje ubrajamo i bolesti bubrega, vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, one su uzrok za 63% svih smrtnih slučajeva. Imajući u vidu posljednje dostupne statističke podatke, prezentovane od strane Međunarodnog nefrološkog udruženja i Međunarodne federacije fondacija za bubrežne bolesti, u periodu 1999­2006. kod čak 26 miliona stanovnika SAD-a starijih od 20 godina ustanovljeno je prisustvo nekog oblika bubrežne disfunkcije. To je otprilike 13% populacije SAD-a. Više od 4.000 novih pacijenata svakog mjeseca se dodaje na listu čekanja za transplantaciju nekog tjelesnog organa. Čekajući na transplantaciju, svakog dana umre 18 osoba. U toj državi postoji oko 250 transplantacionih centara.

Posebnu opasnost predstavlja drastičan porast broja oboljelih koji je u periodu nakon 2010. u svijetu povećan za otprilike 40%. U Crnoj Gori, prema podacima Udru­ženja „Donor”, do početka ove godine izvršena je 91-na transplant­acija bubrega. To je 0,0146% populacije Crne Gore. Kod 3 osobe vršen je ponovni proces zamjene bubrega, a 3 lica se ponovo na­laze na programu dijalize. Prosječna starost transplantiranih u toku 2008. godine bila je 46 godina. Krajem 2011. godine na dijalizi se nalazilo 180 stanovnika Crne Gore. U odnosu na 2008. godinu, taj broj je smanjen sa 202.

SVJETSKI DAN BUBREGA OBILJEŽEN I AKCIJOM „DAR ZA ŽIVOT”

Manifestacija ustanovljena 2006. godine, Svjetski dan bubrega, obilježen je 8. marta 2012. godine na brojnim svjetskim destinacijama. Ovogodišnje geslo ove svjetske manifestacije Doniraj – Bubrezi za život – Primi, ujedinilo je i nekoliko manifest­acija koje su povodom ovog praznika bile priređene u Crnoj Gori. Članovi MoMSIC-a (Montenegrin Medical Students Interna­tional Committee), udruženja studenta medicine, imali su zapažen angažman u tom smislu. U susret 8-om martu, sproveli su akciju pod prepoznatljivim nazivom Dar za život. U Delta city, u okviru ove akcije, 7. marta je sproveden skrining u kom je učestvovalo oko 200 osoba. Po izvještaju predstavnika MoMSIC-a, na ovaj način je izvršeno ispitivanje građana o tome da li bi željeli da budu donori organa nakon smrti, koji bi to organi bili, te kako su informisani o ovakvom načinu liječenja.

VAŽNO JE DA ZNATE:

Bolesti bubrega su česta pojava. Teške su, ali se mogu liječiti.

Prevencija podrazumijeva smanjenje nivoa krvnog pritiska, redukciju unosa soli, kontrolu šećera u krvi, masti i anemije, prestanak konzumacije duvanskih proizvoda, kontrolu tjelesne težine i bavljenje fizičkim aktivnostima.

Transplantacija tjelesnih organa jedini je način liječenja pacijenata kod kojih se ustanovi terminalni stadijum disfunkcionalnosti organa. Osvješćivanje populacije u smislu uočavanja značaja ovogpostupka, stoga predstavlja obavezu svakog društva.

 

U cilju edukovanja građana, u okviru akcije Dar za život podijeljen je veliki broj brošura i primjeraka medicinskog maga­zina Medical. Brošure su sadržavale podatke o tome kakve vrste bubrežnih bolesti postoje, koji su faktori rizika za obolijevanje, šta je to transplantacija bubrega. – Pokušali smo svim zainteresovanima dati i savjete kako na vrijeme prepoznati bubrežna oboljenja, ali i više približiti transplantaciju kao metodu liječenja – objašnjenje je Boška Stanišića, predstavnika MoMSIC-a. Farma­ceutska kompanija Hofmann La Roche, koja je prepoznala značaj ove akcije, bila je njen sponzor. „Dar za život”, Crnogorsko društvo za donaciju tkiva i organa „Donor”, brošura.