Zdravlje muškarca – Prevencija i rano otkrivanje karcinoma prostate

0
370

Prof. dr Bogdan Pajović

Prof. dr  Miodrag Radunović

 

Vaše vozilo redovno servisirate.

A da li redovno kontrolišete vašu prostatu?

 

Svijetlo plava vrpca je simbol borbe protiv karcinoma prostate i podizanja svijesti populacije o mogućnostima prevencije bolesti.

Danasnji nivo medicinskog znanja, dijagnostike i načina liječenja daje nam ozbiljne šanse da karcinom prostate uspješno kontrolišemo, čak i potpuno izliječimo i tako ostvarimo razumnu dužinu i kvalitet života. Za realizaciju ovih ciljeva osim medicinskog znanja, potrebna nam je i opšta medicinska kultura čiji je cilj promjena našeg ponašanja prema prvim znacima bolesti ili još bolje, prema svom tijelu koje još nije pokazalo znakove oboljenja i ako bolesne promjene postoje.

Šta je to prostata?

Prostata je polna žlijezda muškaraca koja se nalazi ispod mokraćne bešike kroz koju prolazi mokraćna cijev. Prostata izgledom liči na kesten sa vrhom okrenutim prema dolje a bazom koja se naslanja na dnoćmokra ne bešike. Glavna funkcija prostate je lučenje tečnosti u kojoj se nalaze spermatozoidi. Tečnost prostate omogućava normalnu pokretljivost spermatozoida i njihov metabolizam. Zbog prisustva materija u sjemenoj plazmi koji void porijeklo iz prostate spermatozoidima je omogućena efikasnost oplodnje jajne ćelije.

Kako je građena prostata?

Prostata predstavlja skup posebno oblikovanih kanalića okruženih mišićnim i vezivnim tkivom čija je građa namijenjena lučenju tečnosti koja ima ulogu medijuma kojim se spermatozoidi transportuju u spoljašnju sredinu.

Šta izdvajamo kao posebnu karakteristiku početnog karcinoma prostate? 

Ranih simptoma karcinoma prostate nema!!! Ova dramatična činjenica djeluje depresivno ali bi trebala ujedno biti i stimulativna zbog činjenice da se karcinom prostate može otkriti u svojoj ranoj fazi i uspješno liječiti. S druge pak strane, kada se jave znaci bolesti, suočeni smo sa činjenicom da je bolest uznapredovala.

U kom dijelu prostate se javlja karcinom?

U spoljašnjoj zoni (periferna zona) prostate karcinom se javlja sa učestalošću od oko 66% dok se u prelaznoj i centralnoj zoni prostate javlja u manjim procentima, što nije naravno i manje važno.

U kojoj starosnoj dobi se javlja karcinom prostate?

Pojava carcinoma prostate izuzetno je rijetka prije 45.godine života, ali nakon 50. godine,  učestalost značajno raste. Ova činjenica je izuzetno važna jer nam govori od kada trebamo razmišljati o eventualnoj prisutnosti bolesti i njenom ranom otkrivanju. 

Da li je karcinom prostate nasljedan?

Jeste!! U porodicama gdje je već  bilo carcinoma prostate, vrijeme njegovog pojavljivanja može biti znatno ranije dok je rizik za ovu bolest znatno veći.

Da li je dijagnostikovan gen odgovoran za nastanak karcinoma prostate?

Da!! Ovaj gen je nazvan HPC-1 (hereditary prostate cancer 1) i vjerovatno će uz druga otkrića te vrste iz temelja promijeniti pristup ovoj bolesti, posebno na planu njenog ranog otkrivanja.

Koji su znaci uznapredovalog karcinoma prostate?

Bolovi u donjim djelovima kičme (bol u krstima) sa širenjem prema kuku ili prema natkoljenicama, sve do otežane pokretljivosti, mogu biti znak koštanih metastaza karcinoma prostate. Treba zapamtiti da svaka kostobolja navedenih djelova tijela kod muškarca starije dobi koja ne odgovara na terapiju ljekovima protiv reume, treba da pobudi sumnju na karcinom prostate!

 Kako da postavimo ranu dijagnozu prostate?

Ranu dijagnozu karcinoma prostate postavljamo skriningom koji sprovodimo u ‘rizičnoj’ grupi muškaraca. 

Šta je to skrining?

Skrining predstavlja otkrivanje neprepoznatih oblika poremećaja zdravlja, uz pomoć lako i brzo primjenjivih postupaka. To po pravilu nije definitivna dijagnostika, već samo preliminarna trijaža na one koji vjerovatno imaju i one koji vjerovatno nemaju ispitivano oboljenje. Skriningom se obuhvataju zdrave osobe sa ciljem štoranijeg otkrivanja bolesti na čiji se tok i ishod može uticati.

Otkrivanje malignih tumora u početnom stadijumu, prije nego što se jave prvi simptomi, ima višestruki značaj: terapija je po pravilu uspješnija, mogućnosti izlječenja veće a rizik od umiranja manji!

Kada teba sprovoditi skrining?

Svi muškarci stariji od 50 godina jednom godišnje trebaju da rade digitorektalni pregled PSA u krvi. Muškarcima sa pozitivnom porodičnom anamnezom (prisustvo karcinoma prostate kod oca, brata..) preporučuje se raniji urološki pregled, od 45 godina života.

Šta obuhvata skrining?

– digitorektalni pregled

– mjerenje PSA u krvi

– transrektalni ultrazvuk (TRUS)

– biopsija prostate.

Šta je to digitorektalni pregled i kako se izvodi?

Pregled prostate prstom kroz debelo crijevo još uvijek predstavlja postupak koji se nikako ne može mimoići. On predstavlja temeljni pregled kako u postupku ranog otkrivanja bolesti tako i u njenoj progresiji. Zadnja strana prostate lako se napipa kroz zid debelog crijeva a postojeći tumor se osjeća kao otvrdnuće ili čvor na jednom ili više mjesta.

Šta je to transrektalni ultrazvuk (TRUS)?

Transrektalni ultrazvuk je dijagnostička procedura koju sprovodimo kod pacijenata nakon digitorektalnog pregleda kod kojeg smo postavili sumnju na postojanje bolesti. Ovaj pregled je u osnovi vrlo sličan pregledu prostate kroz završni dio debelog crijeva prstom, ali ovoga puta u crijevo uvodimo dio posebnog instrumenta (ultrazvučna sonda). Pregled nije bolan, traje relativno kratko I potrebno je dan prije njega isprazniti crijevo uz pomoć nekog standardnog sredstva za čišćenje kako bi rezultati ultrazvučnog pregleda bili bolji.

Šta pokazuje PSA?

Prostatični antigen (PSA) je proizvod žljezdanih ćelija prostate. PSA je po strukturi protein i dio je sjemene tečnosti (sperme) koji je održava tečnom. Većina PSA nastalog u prostati izlazi sa sjemenom tečnošću tokom ejakulacije a vrlo mali dio odlazi u krv.

Kako se mjeri PSA?

PSA se mjeri u krvi. Kako je udio PSA u krvi nizak, za njegovo otkrivanje potrebna je vrlo osjetljiva tehnologija, tzv. Tehnika monoklonskih antitijela.

Koje su normalne vrijednosti PSA testa?

Najčešća vrijednost testa koja se uzima kao normalna je do 4ng/ml. Međutim, kako se prostata povećava i stvara sve više PSA tokom starenja, normalno je očekivati niže vrijednosti kod mlađih, a vise vrijednosti kod starijih muškaraca.

Vrijednosti PSA svojstvene za životnu dob su sljedeće:

40-49god – 2.5 ng/ml

50-59god – 3.5 ng/ml

60-69god – 4.5 ng/ml

70-79god – 6.5 ng/ml

Koja još stanja osim karcinoma prostate mogu uzrokovati povišenje nivoa PSA?

– Benigna hiperplazija prostate (adenoma prostate)

– Upala prostate (prostatitis)

– Primjena terapijskih i dijagnostičkih instrumenta (cistoskopija, kateterizacija) 

Šta je to slobodni PSA?

Slobodni PSA je onaj PSA koji se ne veže za druge proteine nego ostaje slobodan (nevezan) pa se zbog toga naziva slobodni (free PSA). Mjeri se posebno tj. odvojeno od ukupnog PSA. Smanjeni procenat slobodnog PSA u krvi na ispod 10% od ukupnog PSA izaziva ozbiljnu sumnju da se radi o karcinomu prostate. Ovaj test je naročito koristan kada je vrijednost ukupnog PSA 4-10ng\ml.

Koje terapijske mogućnosti imamo?

Na raspolaganju nam stoji:

– operativno liječenje (radikalna prostatektomija)

– liječenje zračenjem (radioterapija)

– hormonalna terapija

– aktivni nadzor

Operativno liječenje primjenjuje se u slučajevima ograničenosti tumora na tkivo prostate uz očekivanu dužinu života veću od 10 godina. Operativnim liječenjem odstranjuje se cijela prostate sa pripadajućim dijelom mokraće cijevi te sjemene kesice uz istovremeno odstranjivanje limfnih čvorova male karlice.

Šta može svako da uradi na prevenciji nastanka karcinoma prostate?

U prevenciji karcinom prostate jedini bitan faktor na koji se može zaista uticati jeste pravilna ishrana. Potrebno je smanjiti unos ili potpuno izbaciti iz ishrane crvena mesa  koja sadrže zasićene masnoće, masne mesne proizvode i žumanca. Dokazano je da redovno konzumiranje paradajza (u bilo kom obliku: svježi, sok, sos, kečap itd.) i jagoda smanjuje rizik od nastanka karcinoma prostate.

Poslije 25 godine života treba uzimati preparate sa selenom i vitaminom E, jer oni smanjuju rizik od nastanka karcinoma prostate.  

Šta je budućnost ranog otkrivanja carcinoma prostate?

Rano otkrivanje karcinoma prostate će uskoro biti omogućeno analizom genetskog ‘zapisa’ uz pravovremeno i adekvatno liječenje. Međutim, i sadašnje medicinsko znanje omogućava da prepoznamo bolest u ranoj fazi i sprovedemo pravo liječenje.