Ženska plaža – prirodno bogatstvo Ulcinja

0
3309

Ulcinj sa okolinom jedna je od najljepših destinacija na Crnogorskom primorju zbog sedam prirodnih, ljekovitih faktora. Pomenuti faktori, prema literaturi koja mi je bila dostupna, ne nalaze se svi na jednom mjestu ni na širem području Mediterana. Ulcinj zbog: plavog čistog mora, pjeskovitih i dugih plaža, izvora ljekovite sumporovite vode, mineralnog blata – peliloida, morske soli i njene lužine, predstavlja ljekovito mjesto poznato u okruženju i svijetu. Ženska plaža se nalazi na lokalitetu između Hotela „Alba­tros” i nekadašnjeg hotela „Galeb”. Od pogleda zaklonjena zeleni­lom i rastinjem, ona je poznata kao mjesto gdje se žene kupaju bez odjeće. Na ovu plažu su još u stara vremena dolazile žene, iz Ulcinja i drugih mjesta, radi njenih ljekovitih svojstava. Idealna je za sunčanje, kupanje, kao i upotrebu ljekovite, sumporovite vode koja izvire na samoj obali.

Plaža je šljunkovita, dužine oko 100 m. Sa njene lijeve strane nalazi se stjenoviti dio i pristup pećini, koju posjećuju žene nerotkinje i one sa drugim oboljenjima ženskih polnih organa. Ovdje se mogu kupati i slabi plivači, kao i neplivači, zbog plitke vode na početku plaže. Prirodnim faktorima mogu se liječiti ginekološka oboljenja (primarni i sekundarni sterilitet), kao i hronična ginekološka oboljenja. Takođe, komplementarno se mogu liječiti: bronhijalna astma, hronična opstruktivna bolest pluća, hronični alergijski rinitis, neka kožna oboljenja, oboljenja štitne žlijezde, stanja posttraumatizma, hronična hirurška oboljenja i stanja psihosomatske bolesti a moguće je rehabilitovati i stanja poslije hroničnih neuroloških oboljenja.

Na stjenovitom dijelu ulcinjske obale otkrivena su tri lokaliteta gdje izvire ljekovita, hladna, sumporvita voda. Prvo naučno popularisanje ovog lokaliteta zasluga je dr Jovana Kujačića, koji je 1932. godine objavio prvu knjigu o Ulcinju kao banjskom i klimatskom lječilištu. Inače, prva ispitivanja sumporo­vite vode potiču od italijanskih naučnika, još iz 1925. godine, koji su otkrili njenu formulu. Ruski naučnik Ščererbakov ulcinjske izvore ljekovite sumporne vode upoređuje sa čuvenim Ahenskim izvorima u Njemačkoj. Istraživanja su nastavljena u periodu od 1984-1987. godine.

Legenda vezana za Žensku plažu

Na kraju Ženske plaže nalazi se polupokrivena pećina u kojoj je morska voda zelenoplave boje. Unutrašnjost pećine je skrovište ptica, a posebno su prisutni slijepi miševi. Na sredini, oko 5 m udaljen od obala, nalazi se stjenoviti dio koji oko metar izranja iz vode. Prema egendi, tu prije samoga svitanja dolaze žene nerotkinje ili one koje hoće da imaju muško potomstvo. Po vjerovanju, mlada žena dolazi u društvu starije žene, bude nekoliko minuta na obali, onda uđe u more i tri puta obiđe stijenu koja viri iz mora. Nakon toga se vrati na obalu, odmori nekoliko minuta i pojede ono što je donijela. Prethodno, dok je kružila oko stijene, ostavjja jedan dio svoje odjeće na njoj.

Kažu da ovaj ritual pomaže da žene mogu rađati.

Radi se o hladnim mineralnim vodama koje se nekontrolisano ulivaju u more. Na samoj obali, na mjestu izvorišta, voda se može zahvatiti i upotrebiti za piće. Udisanje mješovite morske i sumporovite vode jako je djelotvorno za dopunsko liječenje bronhijalne astme, hroničnih opstruktivnih bolesti i hroničnih i alergijskih bolesti disajnih organa. Već sam pomenuo hronična ginekološka oboljenja, sa posebnim akcentom na sterilitet, koja liječi sumporovita voda. Pored gore pomenutih stanja, sumporovita voda je korisna i za organe digestivnog sistema.

Prema dosadašnjim proučavanjima, utvrđeno je da u Crnoj Gori postoji 15 nalazišta mineralnih voda različitih hemijskih osobina. Od tri nalazišta na Crnogorskom primorju, jedno je u Igalu, a dva se nalaze u Ulcinju.

Vrijeme je da se realizuju postojeći projekti o kontrolisanom korišćenju ljekovite sumporovite vode, ne samo na lokalitetu Ženske plaže, već i u naseljima Liman i Valdanos. Postoji izrađena projektna dokumentacija za izgradnju zdravstveno-rekreativnog centra za liječenje prirodnim faktorima, a za to je predviđena i lokacija u Borovoj šumi. Njenom realizacijom, pored kontrolisanog liječenja, postigao bi se i efekat da turistička sezona u Ulcinju traje mnogo duže nego sada. Na izvjestan način, i ovaj tekst je pokušaj da zaživi ideja o zdravstveno-rekreativnom turizmu u Ulcinju. Postojeći kapaciteti Hotela „Albatros” već sada bi se mogli adaptirati za ovu namjenu.

Na kraju, Žensku plažu u ljetnjim mjesecima posjećuju žene iz svih krajeva i regiona. Takođe, posjećuju je i žene koje su zbog vjerskih ubjeđenja pokrivene.

Bolesti i stanja koja se mogu liječiti prirodnim faktorima

1. Hronična ginekološka oboljenja, sa posebnim akcen­tom na primarni i sekundarni sterilitet