09. decembar – Svaki četvrti porođaj bio je carskim rezom

0
252

Tokom prvih devet mjeseci ove godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCCG porođeno je ukupno 2.240 pacijentkinja, od čega je 498 porođaja završeno carskim rezom. To znači da je stopa carskih rezova u 2017. godini 22,23 odsto, odnosno da je svaka četvrta trudnica na svijet donijela bebu carskim rezom.
Uzmajući u obzir podatke iz prethodnih godina, i ako ih uporedimo sa statistikom drugih zemalja, situacija po pitanju izvedenih carskih rezova u Kliničkom centru nije neuobičajena.
– U 2016. godini je bilo 3.103 porođaja i u 22.88 odsto su završeni carskim rezom, a u 2015. od 3.160 porođaja, 25.19 procenata carskih rezova. Što se tiče stope carskih rezova u regionu i svijetu generalno, u SAD-u, ta stopa za 2016. godinu iznosi 32,3 odsto, a u Evropi 25 procenata. U zemljama regiona stopa se kreće u ovim okvirima. Govorim naravno o tercijarnim ustanovama u kojima se porađaju pacijentkinje sa najtežom patologijom u trudnoći koje se upućuju iz cijele države – objasnio je dr Vojislav Miketić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG.
Međutim, kako ističe, carski rez je velika i zahtjevna operacija, te su brojne komplikacije moguće.
– Najteža je svakako smrt trudnice. Ostale su krvarenje, sepsa, ileus, endometritis, infekcija rane, endometrioza na ožiljku, infertilitet. U narednoj trudnoći, može doći do rupture uterusa u predjelu ožiljka od prethodnog carskog reza sa ugroženošću bebe, ponovni carski rez, placenta previa – dr navodi Miketić.