09. decembar – Uspješno obavljene još dvije transplantacije bubrega

0
272

Transplantacioni tim Kliničkog centra Crne Gore je uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb uradio dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Prva transplantacija urađena je kod primaoca ženskog pola starosti 38 godina, kome je donor bila tetka. Druga transplantacija je urađena kod primaoca muškog pola starosti 25 godina, kome je donor bubrega bila majka. Svi pacijenti su u Intezivnoj jedinici Klinike za nefrologfiju i stabilnog su stanja, bez komplikacija u preoperativnom i
postoperativnom toku.
Urolog iz KBC Zagreb prof. dr Željko Kaštelan je kazao da sa kolegama iz Crne Gore već pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega.
– Već pet godina radimo ovdje sa kolegama iz Crne Gore transplantacije bubrega. I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije porodične transplantacije bubrega. I primatelji i davaoci se osjećaju dobro – kazao je dr Kaštelan ističući uspešno razvijen transplantacioni program u Hrvatskoj gdje se izvode uglavnom kadaverične transplantacije i poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život.
Nefrolog i Nacionalni koordinator za transplantacioni program u CG prof. dr Marina Ratković je takođe akcenat stavila značaj kadaverične transplantacije.
– Uradili smo uspješno još dvije transplantacije i nadam se da ćemo nastaviti u tom pravcu. Mi ono što najviše priželjkujemo između ovih turnusa transplantacija da imamo i kadaveričnu transplantaciju.
Mi znamo da je danas bila dobrovoljna akcija davanja krvi. Ajmo da se organizujemo dobrovoljno da pričamo na svim nivoima o zavještanju organa poslije iznenadne ili prirodne smrti, koja obezbeđuje zakonske principe. Ajmo da o tome pričamo i da bude to jedan kontinuirani slijed, da mijenjamo i navike i razmišljanja. Prvo u našim porodicama pa dalje – izričita je bila prof. dr Ratković, navodeći da je od 34 do sada izvedene transplantacije bubrega u Crnoj Gori samo jedna bila kadaverična.