15. maj – Stigao drugi kontingent vakcina preko COVAX mehanizma

0
38

Drugi kontingent od 24 hiljade doza vakcine Astra Zeneka je stigao u Crnu Goru, zahvaljujući nabavci koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u okviru COVAX mehanizma.

To je druga isporuka, pošto je već u martu preko COVAX-a stiglo 24 hiljade doza vakcine Astra Zeneka, a dodatne količine različitih vakcina protiv koronavirusa očekuju se od COVAX-a u narednom periodu. Sve vakcine koje se nabavljaju u okviru mehanizma COVAX odobrene su od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kao vodeće organizacije sistema Ujedinjenih nacija koja se bavi pitanjem bezbjednosti vakcina.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović poručila je građanima da je Astra Zeneka bezbjedna, efikasna i kvalitetna kao i sve druge vakcine protiv koronavirusa i pozvala ih da se obavezno vakcinišu i na taj način zaštite sebe i druge.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori dr Mina Brajović, naglasila je da je sa oko 22 odsto odraslih osoba koje su dobile prvu dozu vakcine, Crna Gora premašila prosječan nivo obuhvata u zemljama srednjeg nivoa razvoja (11 odsto), ali i u regionu Evrope (20 odsto).

Ona je čestitala nacionalnim vlastima i građanima Crne Gore na naporima i odgovornom odnosu prema imunizaciji, kao važnoj alatki u borbi protiv COVID 19 podsjećajući da je u akutnoj fazi pandemije, sa sve većim brojem novih sojeva SARS CoV2 virusa, spuštanje garda luksuz.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander koji je u aprilu primio prvu dozu vakcine Astra Zeneka, a uskoro će drugu, pozvao je građane da vjeruju u nauku i da prate preporuke zdravstvenih stručnjaka.

Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke istakla je da su Sjedinjene Američke Države posvećene vođstvu u okviru globalnog odgovora na pandemiju COVID-19, uključujući podršku globalnoj distribuciji vakcina putem COVAX-a.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks kazala je da je i sama primila Astra Zeneka vakcinu, da Ujedinjeno Kraljevstvo ima jedan od najuspješnijih programa vakcinacije na svijetu, a ova britanska vakcina je, kako smatra, njegova srž.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa poručila je da je nova isporuka vakcina iz COVAX mehanizma još jedna odlična vijest za crnogorske građane.

COVAX mehanizam je globalno partnerstvo sa ciljem da se svima omogući jednak pristup vakcinama protiv COVID-a-19. Vode ga GAVI – globalni savez za vakcine, SZO i CEPI, dok je UNICEF zadužen za transport vakcina širom svijeta. Tim Evropa, uključujući EU, njene države članice i Evropsku investicionu banku, obezbijedio je gotovo 2,5 milijardi eura za COVAX, od čega milijardu eura iz budžeta EU. Ova finansijska podrška je ubrzala isporuku vakcina državama članicama COVAX inicijative, među kojima je i Crna Gora. Kad je riječ o Crnoj Gori, izdašna podrška Delegacije EU Vladi Crne Gore i partnerima omogućava da budu spremni za efikasan proces vakcinacije i da ojačaju sistem javnog zdravlja u Crnoj Gori tokom pandemije.