17. mart – Od boginja i šuge oboljelo 248 osoba

0
284

Institut za javno zdravlje saopštio je u mjesečnom izvještaju da je od zaraznih bolesti ukupno oboljelo 17.357 osoba, od kojih 190 od boginja i 58 od šuge (skabijesa), a 16.784 od respiratornih infekcija. Ističu i da su im prijavljene ukupno 424 osobe oboljele od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju. Prema njihovim podacima, tokom ovog perioda od virusa gripa oboljela su 143 građanina.
U februaru je registrovan najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija (16.784), varičele (boginja) 190, 58 od šuge (skabijesa), nediferenciranog i diferenciranog oblika gripa 143, upale disajnih puteva (streptokoknog tonzilofaringitisa) 54, upale tankog i debelog crijeva (enterokolitisa uzrokovanog Rota virusom) 26 i stomačnog virusa 24. Ne uzimajući u obzir akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, navedenih pet oboljenja čine 83,3 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u ovom mjesecu, ističu u izvještaju.
U ovom mjesecu nije bilo smrtnih slučajeva od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju. Zdravstvene ustanove iz 21 opštine prijavile su obolijevanje od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju (nije bilo prispjelih prijava obolijevanja od zaraznih bolesti iz opština Gusinje i Šavnik), potvrdili su iz Instituta.