18. decembar – Kupovina ljekova putem interneta opasna i nedozvoljena        

0
276

Da je kupovina lijeka preko interneta ili oglasa opasna, potvrdila je i Svjetska zdravstvena organizacija. Svaki drugi lijek koji se prodaje putem interneta je falsifikovan i potencijalno toksičan.

Milena Lješković iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore saopštila je, za Jutarnji program TVCG, da je trgovina ljekova putem interneta opasna jer je nekontrolisana. Crna Gora, kako kaže Lješković, uspješno rješava taj problem.

Agencija za ljekove i Uprava carina su organizovale akciju koja podrazumjeva da ne može ni jedan lijek kupljen preko interneta preći granicu.

– Dakle, ako neko kupi lijek putem interneta neće mu stići. Svaki lijek putem pošiljke koji dođe na carinu biva uništen. To izaziva često nezadovoljstvo naših građana i pojedinih pacijenata koji na taj način lakše ili jeftinije dolaze do pojedinih ljekova, ali moraju biti svjesni da ljekovi moraju biti efikasni i provjereni, a ljekovi kupljeni putem neta, to svakako nijesu – kazala je Lješković.

Najviše i najčešće se falsifikuju citostatici, antibiotici i antidepresivi, to su informacije SZO.

-Falsifikovanje ljekova je unosan biznis, mnogo unosniji nego prodaja droge ili falsifikovanje novca. Prema nekim podacima na 1000 uloženih eura u falsifikovani lijek dobija se čak do 500 hiljada eura profita. Tako da falsifikatori pribjegavaju raznim metodama. Ti ljekovi izgledaju kao pravi. Oni su uvjek korak ispred regulative. Ne samo kod nas, naša sreća je što smo malo tržište, a njihov cilj jesu uglavnom velika tržišta – navela je Lješković.

Nedovoljna informisanost o opasnostima koje vrebaju putem interneta može biti vrlo opasna.

– Postoji i taj momenat srama od kupovine pojedinih ljekova i onda je pojedincima lakše da neke ljekove kupuju preko interneta ili na neki drugi način – istakla je Lješković.