18. januar – Nikšićkom Domu zdravlja nedostaju pedijatri

0
233

U nikšićkom Domu zdravlja nikako da riješe problem nedostatka pedijatara, iako se godinama trude da situacija bude povoljnija.

Prema riječima direktora dr Veselina Bulatovića, Dječjem dispanzeru je potrebno deset timova izabranih pedijatara, a ordinira ih svega četvoro.

– Nažalost, ovo nije problem samo našeg Doma zdravlja već i ostalih. Imamo oko 12 hiljada djece do 15 godina, a na četvoro pedijatara registrovano je preko 7.800 mališana, skoro dvije hiljade po ljekaru – kazao je dr Bulatović.

Dr Bulatović ističe da su četiri doktorice na specijalizaciji. – Jedna doktorica sa specijalizacijom završava ove godine, a ostale tri u naredne dvije-tri godine. Angažujemo i mlade ljekare koji rade zajedno sa pedijatrima – kazao je dr Bulatović.

Djeca često ostaju bez izabranog doktora, jer onaj koga su izabrali njihovi roditelji više nije u Dispanzeru zbog odsustva ljekara, porodiljskog bolovanja, drugih pošteda ili promjena radnog mjesta. Nedostatak pedijatara posebno je vidljiv zimi, kada je sezona virusa i tada je i negodovanje roditelja veće.