18. oktobar – Na sjeveru najveća stopa dojenja

0
289

Rezultati MIKS istraživanja o pravima djece i porodica na sjeveru Crne Gore koje je sproveo UNICEF, prestavljen je u Beranama, a pokazalo je da je zastupljenost dojenja djece u tom region najveća, ali i najniža kada je u pitanju predškolsko obrazovanje.

Situacija na sjeveru bolja je nego u drugim regionima, kada je riječ o dojenju i vakcinaciji djece. Naime, u ovom dijelu Crne Gore je najveća stopa dojenja – 39 odsto beba su podojene tokom prvog sata nakon rođenja na sjeveru Crne Gore, što je 15 procentnih poena više u odnosu na nacionalni prosjek (24%). Na sjeveru roditelji manje oklijevaju kada je u pitanju vakcinacija djece. Samo 15 odsto majki djece mlađe od pet godina je u nekom trenutku odbilo da vakciniše svoju djecu iz raznih razloga – uglavnom zato što su djeca u tom trenutku bila bolesna, ali i zbog sumnji u pogledu vakcina. Ovaj procenat na sjeveru je niži od nacionalnog prosjeka (27%) za 12 procentnih poena.
– Bez obzira što su mnogi indikatori vezani za zdravstveno stanje, navike i ponašanja u vezi sa zdravljem znatno bolji u sjevernom regionu nego u ostatku države, takva situacija, nažalost, nije slučaj kada se radi o testiranju na HIV. Uprkos postojanju razvijene mreže i servisa za besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje i savjetovanje o HIV-u, na sjeveru države je ovu mogućnost iskoristilo samo 0,9 odsto ispitivanih muškaraca i 0,2 odsto ispitivanih žena starosti od 15 do 49 godina – kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić.