19. decembar – U novembru su dominirale respiratorne zarazne bolesti

0
258

Od zaraznih bolesti koje se obavezno prijavljuju, uključujući akutne respiratorne infekcije i grip, prošlog mjeseca oboljelo je 17.650 osoba, što je za oko 25 odsto manja vrijednost u odnosu na oktobar. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u novembru nije prijavljen nijedan smrtni slučaj.
Najveći broj oboljelih registrovan je od akutnih respiratornih infekcija 16.960, od zaraznih bolesti oboljele su 622 osobe, od čega je varičelu dobilo njih 319, šugu 77, streptokokni tonziliofaringitis 72, diferencirani i nediferencirani oblik gripa 68, akutni enterokolitis 29, dok je infektivna mononukleoza ili bolest poljupca dijagnostikovana kod 23 osobe.
Kako se dodaje, u novembru je zabilježeno i osam slučajeva polno prenosivih bolesti, od čega su četiri osobe imale genitalne bradavice, tri hepatitis B, a zabilježen je i slučaj sifilisa.
Od crijevnih zaraznih bolesti registrovano je 92 slučaja, od čega je salmonela dijagnostikovana kod 12 osoba, dok je od parazitarnih oboljelo 85.
U novembru su u odnosu na put prenosa (ne uzimajući u obzir akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa), kako su saopštili iz Instituta za javno zdravlje, dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 70 odsto, zatim crijevne bolesti sa oko 15 i parazitarne zarazne bolesti sa oko 14 procenata