20. decembar – CG zdravstvo napredovalo najviše u Evropi

0
254

Crnogorski zdravstveni sistem najviše je napredovao u Evropi ove godine, saopštio je Predsjedavajući Health Consumer Powerhouse i vođa istraživanja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, Anre Bjornberg.
On je rekao da je Crna Gora napravila konkretne poteze u sprovođenju reformi.
– S obzirom da će Izvještaj za ovu godinu biti objavljen u januaru naredne godine, ne mogu da vam kažem na kojoj je tačno poziciji Crna Gora, ali mogu da kažem da je sa 34. mjesta Crna Gora napravila najveći skok od svih zemalja koje su rangirane, i da će vaša pozicija u Izvjštaju biti mnogo bolja i od 30. Mjesta – objasnio je Bjornberg.
Prema njegovim riječima, Crna Gora je napredak ostvarila zahvaljujući uvođenju elektronskih servisa i skraćenju listi čekanja. Bjornberg je istakao i da je tokom ove godine u Crnoj Gori zabilježeno smanjenje stope smrtnosti od kardiovasularnih i neuloloških bolesti.
– Nije mi jasno kako vam je uspjelo da smanjite stopu smrtnosti od bolesti srca i moždanog udara, ali činjenica je da ste to uspjeli. U samom ste vrhu, odmah iza mnogo bogatijih evropskih zemalja – istakao je Bjornberg.
Ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović, rekao je da je izuzetno zadovoljan i ponosan na podatke koje je iznio Bjornberg dodajući da to treba da čuju crnogorski građani, zaposleni u zdravstvenom sistemu i treba da služi na čast.
– Trudićemo se i dalje da smanjujemo smrtnost od oboljenja koja najviše opterećuju populaciju, a ovaj napredak na rang listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, koji smo postigli svi zajedno nam je podstrek da još bolje radimo – zaključio je dr Hrapović.