20. decembar – TURSKE INVESTICIJE SU OD IZUZETNOG ZNAČAJA ZA ZDRAVSTVENI SISTEM

0
311

01Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović sa saradnicima razgovarao je sa ambasadorom Republike Turske NJ.E. Serhatom Galipom i koordinatorom Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA Ahmetom Altunom.
Ministar Hrapović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom dvije zemlje u oblasti zdravstva i zahvalio ambasadoru Galipu, što je Republika Turska prepoznala značaj ulaganja u zdravstveni sistem. On je istakao da će aktivnosti Ministarstva zdravlja i u naredenom periodu biti usmjerene na unaprjeđenje uslova u zdravstvenim ustanovama i podizanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga građanima. Tokom razgovora bilo je riječi i o mogućnosti stručnog usavršavanja i crnogorskih ljekara i srednjeg medicinskog kadra u zdravstvenim centrima u Turskoj i dolazak turskih stručnjaka u Crnu Goru.
Za crnogorski zdravstveni sistem, kako je kazao ministar Hrapović, od izuzetnog značaja bile su brojne donacije turske Agencije TIKA, koja je u proteklom periodu realizovala, u finansijskom smislu, velike investicije u infrastrukturu i tehnološko opremanje zdravstvenih institucija Crne Gore. Takođe, crnogorski zdravstveni sistem ima veoma dobru saradnju i sa turskom bolnicom Adžibadem, gdje se crnogorskim osiguranicima pružaju određene zdravstvene usluge iz oblasti dijagnostike, koje se ne izvode u Crnoj Gori. Ministar Hrapović je istakao da su turski investitori prepoznati kao potencijalni investitori u bolničku infrastrukturu, kroz projekte privatnog – javnog partnerstva.
Ambasador Galip je čestitao ministru Hrapoviću stupanje na dužnost i izrazio uvjerenje da će se izuzetno dobri odnosi Crne Gore i Turske nastaviti i intenzivirati kroz buduće zajedničke projekte, u cilju kvalitetnijeg pružanja zdravstvenih usluga građanima Crne Gore.
Koordinator Agencije TIKA Ahmet Altun naglasio je da će nastaviti da pružaju pomoć crnogroskom zdravstvenom sistemu na osnovu prioriteta koje utvrdi Ministarstvo zdravlja. Altun je podsjetio na brojne donacije Agencije TIKA u opremi i infrastrukturi, od kojih je, kako je naveo najvrjednija rekonstrukcija Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore, za koju je izdvojeno 700 hiljada eura.