22. januar – Osmoro preminulo zbog predoziranja narkoticima u 2018. g.

0
259

Iz NVO 4 Lajf upozoravaju na porast narkomanije, te da najnoviji podaci pokazuju da su dvije osobe preminule od posljedica predoziranja u posljednja dva mjeseca, odnosno ukupno osam za posljednjih godinu dana. Direktor te NVO Saša Mijović kazao je da su radom na terenu utvrdili da zavisnici od heroina sve češće prelaze na kokain, što može izazvati ozbiljne posljedice zbog različitih uticaja ta dva opijata na organizam. On objašnjava da zabrinjava to što zavisnici od heroina nakon što uzmu terapiju buprenorfin ili metadon i prevaziđu krizu, ubrizgavaju kokain u venu preko igle, što može da izazove ozbiljne posljedice.

– Prema našim informacijama, zavisnici koji su se predozirali koristili su sintetičke droge i heroin. Još ne znamo šta je razlog zbog kojeg korisnici heroina prelaze na kokain, ali radi se o dvije psihoaktivne supstance koje potpuno različito djeluju na organizam, heroin usporava, uspavljuje i smiruje tijelo, a kokain mu daje energiju, adrenalin. Takve promjene mogu da izazovu srčani udar kod zavisnika i ostave trajne posljedice – rekao je Mijović. Kao mogući razlog navodi pad cijene kokaina na tržištu, tako da sada zavisnici mogu da ga nabave za 10 ili 20 eura.

– Imamo sve veći broj mladih koji koriste sintetičke droge, kokain i marihuanu, a pad broja zavisnika od heriona. Imamo situaciju da sve češće registrujemo osnovce i srednjoškolce koji počinju da eksperimentišu. Imali smo slučajeve gdje čitava jedna grupa 14-godišnjaka konzumira marihuanu i ukoliko se na vrijeme ne reaguje, bojim se da će se problem narkomanije oteti kontroli – ističe Mijović.