22. oktobar – Rani razvoj djece osnova za njihovo dobro zdravlje

0
285

Osnova za dobro zdravlje tokom života leži u adekvatnoj i posvećenoj brizi na njegovom početku, pa je zato podsticajna njega od predusnog značaja, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja dr Kenana Hrapovića i prof. Frenka Oberklejda, međunarodno priznatog istraživača, autora, predavača i konsultanta o različitim aspektima pedijatrije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Hrapović je upoznao Oberklejda sa onim što Crna Gora realizuje u reformskim procesima u oblasti pedijatrije.

– Unaprijedićemo rad na preventivi, tako što ćemo predložiti izmjenu Pravilnika o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i kadra koji treba da ispunjavaju izabrani timovi, predložićemo da se broj osiguranika, djece, smanji u timu izabranog pedijatra, kako bi pedijatri imali više vremena da rade preventivne preglede – saopštio je Hrapović i dodao da ćemo unaprijediti usluge i kvalitet patronažne službe za patronažne sestre koji će da pružaju njegu u prvim danima novorođenčeta.

Prof. Oberklejd pohvalio je posvećenost prevenciji crnogorskog zdravstvenog sistema i naglasio da je ulaganje u prevenciju veoma specifična oblast djelovanja, jer nije toliko vidljiva, kao što je na primjer, izgradnja nove bolnice.

– Mislim da je izuzetno važno da zdravstveni sistem bude lider brige o djeci u ranom djetinjstvu i drago mi je da vidim da je u vašoj zemlji tako, da o djetetu prvo brine zdravstveni sistem, a tek kasnije sistem obrazovanja i slični resori. Jer u realnosti i jeste tako, i na tome vam čestitam, pa do treće godine, kada dijete krene u obrazovni sistem kroz predškolsko obrazovanje, njega je već zbrinuo zdravstveni sistem i on ga poznaje – istakao je prof. Oberklejd.

Profesor Frenk Oberklejd je pedijatar i ključni govornik na konferenciji o ranom razvoju djece koju su UNICEF i UDG organizovali 22. i 23. oktobra. Jedan je od vođa Grupe za pitanja dječje zdravstvene politike, jednakosti i prevođenja politike u praksu na Istraživačkom institutu Mardok kao i profesor pedijatrije na Univerzitetu u Melburnu. Profesor Oberklejd je predsjedavajući Viktorijanskog dječjeg savjeta, koje pruža stručne savjete premijeru i ministrima u vezi s zdravstvenom politikom i uslugama za djecu. Bio je direktor fondacije Centra za zdravlje djeteta u zajednici pri Kraljevskoj dječjoj bolnici u Melburnu više od 25 godina. Profesor Oberklejd je međunarodno priznati istraživač, autor, predavač i konsultant, napisao je dvije knjige i preko 200 naučnih publikacija o različitim aspektima pedijatrije.