24. oktobar – Obilježen Svjetski dan borbe protiv Dječje paralize

0
275

Dom zdravlja Podgorica i Rotari klub Podgorica obilježili 24. oktobar, Svjetski dan borbe protiv Dječje paralize.

– Pocenat vakcinacije protiv Dječje paralize u Crnoj Gori iznosi 98 odsto, a sva djeca i protiv drugih oboljenja mogu dobiti dobru zdravstvenu zaštitu, angažovanošću i posvećenošću roditelja, koji će ih odvesti na zakazane termine i neće propuštati vakcinaciju – kazao je član Rotari kluba Podgorica i direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić, navodeći da Rotary International sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom finansira vakcinaciju protiv dječje paralize u cijelom svijetu.

Predsjednica Rotari kluba Podgorica, Silvana Đurašević, rekla je da je na globalnom nivou Rotary Internationala obilježavanje ideje počelo 1985. godine i da je od tada iskorijenjeno 99 odsto Dječje paralize, koja predstavlja opaku bolest, koja obično pogađa djecu do pet godina.

– Rotary International je jedan od najvećih finansijera ove aktivnosti, ali i veliki broj ljekara koji su članovi Rotari pokreta na globalnom nivou učestvuju u ovim akcijama i stižu do najudaljenijih mjesta da bi se izvršila imunizacija djece – pojasnila je Đurašević.

Glavna sestra za imunizaciju u Domu zdravlja Podgorica, Aida Piranić, poručila je svim roditeljima da ne odlažu vakcinaciju i da djecu dovode u zakazanim terminima.