25. maj – Uspješna posjeta Zagrebu

0
42

Ministarka zdravlja Crne Gore, dr Jelena Borovinić Bojović, koja je boravila u zvaničnoj posjeti Zagrebu, potpisala je sa hrvatskim kolegom dr Vilijem Berošom ugovor o donaciji 10 hiljada vakcina Hrvatske Crnoj Gori. Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, potpisan je bilateralni ugovor između dvije države i trilateralni sa proizvođačem.

– U ime Crne Gore zahvaljujem na gestu solidarnosti i prijateljstva između Crne Gore i Hrvatske. Kao Vlada ćemo učiniti sve da se odnosi dvije države uzdignu na što viši nivo – poručila je dr Borovinić Bojović.

Ministar zdravstva Hrvatske, dr Beroš, naglasio je da je solidarnost temelj opšte borbe u borbi protiv korona virusa.

Ministri su, kako se navodi, razmijenili iskustva zdravstvenih sistema u borbi protiv pandemije, a sastanak je bio povod i da se podrobnije razrade koraci u vezi sa obnovom ugovora o transplantaciji organa ali i o ponovnom uspostavljanju edukativne saradnje.

Ministarstvo zdravlja Hrvatske apsolutno pruža podršku ministarki zdravlja Crne Gore, dr Jeleni Borovinić Bojović koja je u Zagrebu boravila, između ostalog, s ciljem obnove ugovora između dvije države o saradnji po pitanju transplantacione medicine. To je, na sastanku u Kliničko bolničkom centru „Rebro“ u Zagrebu saopštila načelnica Sektora za transplataciju i biomedicinu u Ministarstvu zdravlja Hrvatske, dr Martina Anušić Juričić.

Nastojaćemo stati uz vas. Vi ste prava osoba na pravom mjestu – poručio je predstojnik Klinike za urologiju i predsjenik Stručnog vijeća KBC-a zagreb akademik Željko Kaštelan.

Upravo su obnova transplatacionog ugovora sa Hrvatskom, zajedno sa nastavkom edukacije stručnog kadra, ali i konsultacije i međusobne radne posjete, cilj posjete crnogorske delegacije Zagrebu. Sa ministarkom dr Borovinić Bojović su direktorica Kliničkog centra Crne Gore, dr Ljiljana Radulović, v.d. direktora Klinike za nefrologiju KCCG, dr Batrić Babović i urolog u KCCG, dr Petar Kavarić. U crnogorskoj delegaciji je bio i generalni sekretar Vlade Crne Gore Božo Milonjić.