26. maj – Nema podataka koliko dugo štite vakcine

0
54

Iz Instituta za javno zdravlje ističu da još ne postoje precizni podaci o tome koliko traje zaštita nakon vakcinacije protiv virusa korona, jer su prve kliničke studije tek nedavno završene, piše Dan.

Iz Instituta objašnjavaju da je još prerano znati koliko tačno traje zaštita koju vakcina pruža, a u toku su brojna istraživanja koja se bave ovim pitanjem. Navode takođe i da su dosad zabilježeni rijetki slučajevi reinfekcije 90 dana nakon prvog obolijevanja od kovida.

U Crnoj Gori je prvom dozom vakcinisano 125.509, a drugom 45.149 građana.

– Ohrabrujuće je to što trenutno dostupni podaci, prikupljeni šest mjeseci nakon završenih kliničkih studija, pokazuju da većina ljudi koji su vakcinisani u sklopu studija imaju visoke titre antitijela i nijesu razvili klinički manifestne forme bolesti. Kako vrijeme bude odmicalo, tako će biti saopštavani podaci o učinkovitosti vakcina dobijeni medicinskim praćenjem vakcinisanih osoba. Zasad je očekivano da zaštita bude solidna i dugo vremena nakon vakcinacije, iako još učimo koliko je ta zaštita jaka i koliko dugo traje – ističu iz IJZ.