25. novembar – Vanredno stanje u bolnicama – Austrija

0
131

Teška epidemiološka situacija izazvala je vanrednu situaciju u mnogim bolnicama širom Austrije, a u pokrajini Donja Austrija se već pribjeglo drastičnoj mjeri da ponovo na posao pozovu oko 1.000 ljekara i medicinskih sestara, koji su od 2017. u penziji.

Pokrajinska agencija za zdravstvo uputila je pismo penzionisanom medicinskom osoblju da uskoči svuda gdje postoje problemi u zdravstvu.  

Oko 234 bivših zaposlenih se već odazvalo u slučaju potrebe da pomogne aktivnim kolegama. Kao platu dobiće iznos poslednje zarađene bruto plate. U Donjoj Austriji na raspolaganju su 334 kreveta u intenzivnim jedinicama pokrajinskih klinika, 109 zauzimaju kovid pacijenti. Uskoro predstoji prekoračenje sistemski kritične popunjenosti od 33 odsto.

Istovremeno, antivakseri u Austriji neprestano šire nove priče o namjerama vlasti da vakcinišu čitavo stanovništvo, plašeći time građane. Tako trenutno kruži priča da vlasti pokrajine Gornja Austrija, koja je trenutno žarište infekcije, stavljaju vakcinu protiv korone u pijaću vodu. Alo.rs