29. decembar – NVO ISEA sprovela istraživanje o upotrebi duvanskih prozvoda

0
99

Prevalenca pušenja u Crnoj Gori je i dalje veoma visoka, i iznosi 40,4%, sa sličnim procentima za muškarce i žene (40,2%, odnosno 40,7%). I intenzitet pušenja je visok, što potvrđuje činjenica da je broj cigareta koji se, u prosjeku, dnevno konzumira 19,7. To je pokazalo Istraživanje o upotrebi duvanskih proizvoda i mjerama politike ograničenja pušenja u Crnoj Gori koje je sproveo Institut za socio-ekonomske analize (ISEA).
Istraživanje je podrazumijevalo analizu podataka ankete o upotrebi duvanskih proizvoda koja je sprovedena u drugoj polovini 2019. godine, a njom je bilo obuhvaćeno ukupno 1000 punoljetnih ispitanika. Posebno su predstavljeni ekonomski aspekti, koji podrazumijevaju izdatke pušača na duvanske proizvode, kao i efekti primjene mjera usmjerenih na ograničenje upotrebe duvana (prevencija i odvikavanje, izloženost duvanskom dimu i promocija duvanskih proizvoda). Samo je 10,9 % pušača pokušalo da prestane sa pušenjem u posljednjih 12 mjeseci, a većina je to učinila iz zdravstvenih razloga (52,9 %). Takođe, pokazano je da pušači, u prosjeku, mjesečno izdvajaju 11,4 % prihoda domaćinstva na cigarete. Prosječna cijena cigareta iznosi 1,82 EUR po paklici.
– Izloženost pasivnom pušenju je veoma prisutna, kako na poslu, tako i u kućnom ambijentu. Možda postoji i nerazumijevanje štetnosti pasivnog pušenja, jer 4 od 5 ispitanih nepušača dozvoljava pušenje u svojoj kući. Ohrabruje da kontrolne politike upotrebe duvanskih proizvoda imaju podršku javnosti, jer 50% ispitanika podržava mjere predviđene ovim politikama.