6. avgust – RASTE BROJ NEVAKCINISANE DJECE

0
306

Medical LogoU Crnoj Gori, iz godine u godinu, raste broj djece koja nisu primila vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeole. Dok zdravstvene institucije apeluju na roditelje da vakcinišu djecu, u javnosti raste strah da vakcinacija izaziva autizam. Plan države je da novim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zabrani upis u vrtiće i škole nevakcinisanoj djeci, što u udruženjima roditelja smatraju neustavnim. MMR vakcina daje se protiv malih boginja, zaušaka i rubeole. Po crnogorskom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ona je obavezna.
Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore upozoravaju da je broj nevakcinisane djece svakim danom veći. -U posljednjih pet godina procenat djece koja su je primila opao je za trećinu: sa 96 posto 2010-e na 64 posto prošle godine“, stoji u izvještaju Instituta. U Institutu za javno zdravlje kažu da podaci za 2015. nisu konačni, ali da procenat vakcinisane djece jeste manji.
Dr Senad Begić iz Instituta kaže da situacija nije toliko loša koliko podaci pokazuju. -Međutim, isto smo identifikovali da se kod naših roditelja prije svega radi o odlaganju MMR vakcine i nešto kasnijem davanju nego što se radi o decidnom odbijanju. Ovo u suštini znači da su naši roditelji željni pažnje i željni pravih informacija – objasnio je dr Begić i dodao da ne postoji rizik prilikom vakcinisanja djece, jer je riječ o profilaktičkim sredstvima koja su u upotrebi dugi niz godina i da su – brojni benefiti i korist od primjene takvih sredstava je više nego opravdana-.( Al Jazeera )
Moderna medicina negira povezanost MMR vakcine sa autizmom.