Da li se može naučiti biti srećan?

0
670

[heading]Razmišljajući šta da za praznike poklonim vjernim čitaocima Magazina Medical, mojim dvogodišnjim prijateljima, odlučila sam se za jedno objašnjenje sreće koje sam pročitala davne 2000. godine. Ne znam ko ga je pisao. Neću ga ja ni vjerno prenijeti jer godine rada su dodale svoju interpretaciju. Naime, pokušaću i ovim putem da odgovorim na ono što me moji pacijenti, iako različiti po mnogo čemu, uvijek pitaju. U nekom obliku su me to isto pitali i prijatelji koje sam upoznala tokom ovih 10 godina psihoterapijskog rada.[/heading] Pitanje potpuno na mjestu ako znamo da vrijedan i radan čovjek sve može naučiti i da je osjećaj sreće najbolji pokaza­telj uspješnosti. Pitanje je kako biti srećan u svijetu koji često ne nudi potvrdu kvaliteta. Ono što sam pročitala te davne 2000. godine jeste poređenje sreće sa hranom serviranom na švedskom stolu. Kaže otprilike ovako:

Sreća u životu nešto je slično švedskom stolu. Ukoliko neko­liko ljudi dođe do švedskog stola, svako će na svoj tanjir staviti hranu koja njemu odgovara i u onoj količini koju će moći ponijeti za svoj sto. Sadržaj svih tanjira na kraju će uvijek biti različiti. Iako im se nudi ista hrana, svako će za sebe napraviti kombinaciju. Čak i kada brat i sestra zajedno odu do tog švedskog stola, vratiće se sa tanjirima koji će biti drugačije popunjeni.

Sreća je slična tome. Svaka osoba zahtijeva pojedinačnu kombinaciju sastojaka koji će doprinijeti da se on ili ona osjećaju najbolje moguće. Ono što je jako važno jeste uvidjeti da se Vaša kombinacija stalno mijenja. Ukoliko idete do švedskog stola svakoga dana u periodu od godinu dana, vjerovatno ćete se svaki put vraćati sa drugačijom kombinacijom hrane. Nekad će Vam se desiti da ste napravili pogrešan izbor i uzećete novi tanjir. Ako ste vještiji, zamijenićete samo one djelove koji Vam ne prijaju. Zašto je ovaj primjer meni bio toliko upečatljiv da sam ga zapam­tila i svima ga prepričavam? Evo zašto.

Ako ovu vrstu ponašanja pokušate da prepoznate u Vašem načinu življenja, imate velike šanse da naučite kako da budete srećni.

Svaki čovjek je priča za sebe. Svi smo slični, ali razlozi unutrašnje sreće su posebni i jedinstveni za svakog čovjeka posebno. Upoznajte sebe. To je najteži, ali i najsigurniji put ka učenju kako biti srećan. Težak je to put jer se svakodnevno po malo mijenjamo. Životne situacije nam donose nova znanja koja mijenjaju naše JA. Proces upoznavanja sebe traje čitavog života. Tom putu nema kraja, ali biti na njemu siguran je smjer ka sreći.

Sreća se krije u stvarima koje volimo, ali ne u onima koje volim ja ili neko drugi. Ne. Sreća se krije u stvarima koje Vi volite, tačnije u onome zbog čega to volite! Ako ne znate šta volite, onda počnite da tražite odgovor na to šta ne volite i zbog čega to ne volite. Tako će se polako pojavljivati mišljenja a kasnije i stavovi za koje možda i nijeste znali da su dio Vaše ličnosti. Sta­lno preispitujte svoje volim i ne volim. Iznenadićete se koliko se tokom godina mijenjamo.

Jedini način da ispravno rasuđujete o tome da li je posao, veza sa drugim ljudima, odabir zanimanja ili bilo koja druga odluka, dobra za Vas, jeste da budete svjesni svojih stavova i da oni budu prihvaćeni Vašim srcem.

Volite svoje stavove. Ne dajte ih.

Mišljenja su prolazna stvar. Pod uticajem su dnevnih zbivanja. Ne trošite puno vremena na njih. To ćete shvatiti dok analizirate volim / ne volim.

Samo je stav trajna stvar. Upoznajte svoje stavove.

Možda su neki pogrešni i kao takvi u stvari razlog neke nesreće.

Morate biti iskreni prema sebi. Jedino onda kada budete imali hrabrosti i smjelosti da slušate svoj unutrašnji glas, imaćete šansu da napravite svoju formulu sreće.

Ono što će Vam na putu traženja definicije sreće jako pomoći jeste činjenica da život ne donosi greške nego lekcije! Put do spoznaje istinskog zadovoljstva i sreće uvijek ide nekako uporedo sa bolnim i neprijatnim situacijama.

Ne odustajte!

Nikad!

Nema te loše stvari koja Vas smije zaustaviti. Ma koliko bilo strašno, izvucite pouku, zapamtite je i krenite dalje!

Imate pravo na svoje lekcije jer imate pravo da budete srećni ! Ponekad, na putu do ostvarenja svoje sreće, treba da se urade i neke male stvari koje Vas neće činiti srećnim. Ovo se zove plaćanje cijene uspjeha unaprijed. Ovi koraci Vas ne čine direktno srećnijima, ali sreća koju ćete dobiti ostvarenjem svoga cilja, biće u toj mjeri zadivljujuća da će potpuno prevazići privremene neugodnosti i nezadovoljstva koja ste imali na svom putu.

Da se lakše zapamti: Za sreću je potrebno dobro poznavanje sebe. Sreća je promjenljiva jer se čovjek stalno mijenja. Bolje je slušati razum, ali sreća dolazi kad slušate srce. Ne postoje greške, samo lekcije koje moramo savladati. Imate pravo da budete srećni. Borite se za svoju sreću danas i od danas zauvijek!

SREĆNA VAM NOVA GODINA !!!

 

Piše: Radmila Stupar-Đurišić, dipl. psihološkinja