Da li vam se naočare magle zbog maske?

0
214

Dr sci med. Sergej Alpatov

Dnevna bolnica Optimal, Podgorica

 

Imamo nekoliko savjeta za vas

U skladu sa odlukom NKT, neophodno je nositi maske na javnom prostoru širom zemlje – od Bijelog polja do Budve, od Herceg Novog do Ulcinja – kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. I ova praksa će se vjerovatno nastaviti još dugo. Za većinu nas ovo izgleda čudno i pomalo neprijatno. Neko je navikao. Međutim, velikom broju stanovnika koji neprestano nose naočare, nošenje maske stvara još jedan problem: naočare im se neprestano zamagljuju. Nošenje maske zadržava topli vazduh iz daha na vašem licu. Kada topli vazduh ide na relativno hladna sočiva, vlaga se taloži na sočivima – dolazi do efekta kondenzacije ili zamagljivanja.

Zašto je ovo problem?

Ponekad možda nećete primijetiti da su vam naočare zamagljene i zato ćete vidjeti loše. Ali ako skinete naočare, opet ćete vidjeti loše. Ako pokušate da obrišete naočare bez skidanja, vjerovatno ćete rukama dodirnuti lice. Dodirivanje lica, posebno na javnim mjestima, može dovesti do infekcije. Stoga, ako vam naočare zamuti maska, skinite ih, obrišite i pažljivo vratite, pazeći da ne dodirnete lice.

Naočare vam trebaju da biste jasno vidjeli, na poslu, kući, napolju. Čak i ako ćete raditi samo najvažnije stvari, morate dobro vidjeti, bezbjedno se kretati ulicom, čitati imena institucija i prodavnica, natpise na ulicama. Evo nekoliko savjeta kako se naočare ne bi zamaglile kada nosite masku:

Prvo, važno je osigurati da masku nosite pravilno. Preporučujemo da nosite maske od tkanine tako da se dobro, ali udobno uklope na vaše lice. Naravno, moraju da pokrivaju i nos i usta. Uvjerite se da maska čvrsto leži na vašem licu, posebno na vrhu nosa, tako da vlaga ispod maske ne curi na vaše naočare. Veoma je zgodno ako maske od platna imaju metalnu kopču na vrhu, koja pomaže oblikovanju tkiva u nos. Hirurške maske ponekad koriste ljepljivu traku da spreijče ispuštanje vazduha iz maske na naočare.

Neki predlažu sapunjanje sočiva u naočarama prije nego što ih stave, što može pomoći na kratko. Ostala kućna sredstava uključuju nanošenje paste za zube, dječjeg šampona ili kreme za brijanje na sočiva. Ovaj problem može riješiti i sprej za naočare protiv magle. Još jedna tehnika koju smo vidjeli na Lifehackeru je regulisanje disanja usmjeravanjem izdaha nadolje, kako biste spriječili da topli vazduh izlazi na naočare (zamislite sviranje flaute i disanje nadolje). Neki su takođe primijetili da pritiskanje tkanine na površinu lica pomaže upijanju vlage.

Preporučujemo da isprobate nekoliko ovih metoda da biste vidjeli koja vam najbolje odgovara. Važno je napomenuti da bez obzira koja metoda odgovara vama, uvijek operite ruke vodom i sapunom najmanje 20 sekundi odmah po povratku kući. Uklonite masku, stavite je u pranje, ponovo operite ruke i isperite nosnu i usnu duplju vodom.

Naočare sa dioptrijom potrebne su nam da bismo bolje vidjeli svijet oko nas. Ali sada, tokom epidemije, ovo može predstavljati problem. Preporučujemo vam da naočare koristite bezbjedno i da ih čistite u skladu sa našim preporukama. Živimo u novom svijetu povećane biološke opasnosti za nas i moramo naučiti da živimo u njemu bez štete po sebe. Razgovarajte sa svojim oftalmologom o svim problemima sa vidom ili problemima koje imate sa trenutnom korekcijom vida. Ako želite da riješite ovaj problem jednom zauvek i razmišljate o laserskoj korekciji vida, možete da pitate svog oftalmologa tokom pregleda ili na instagramu @dr_sergei_alpatov.

Želim Vam zdravlja!