Veza između virusa COVID-19 i povećane koagulacije

0
309

Klinička ispitivanja su dokazala korelaciju između COVID-19 infekcije i virusne koagulopatije, što za posljedicu ima povredu endotela krvnih sudova, stvaranje krvnih ugrušaka, plućne embolije i akutni respiratorni sindrom. COVID-19 infekcija dovodi do povećanih vrijednosti fibrinogena, hiperkoagulacije i česte venske, arterijske i kapilarne tromboze.

Antikoagulantna, antitrombocitna i fibrinolitička terapija se procjenjuju korisnom kod ovih pacijenata jer smanjuje rizik od nastanka plućne embolije. Prema najnovijim istraživanjima, gotovo trećina pacijenata oboljelih od COVID-19 infekcije ima visoke vrijednosti faktora koagulacije (povećan D-dimer, protrombinsko vrijeme, povišene fibrin degradacione produkte), komplikacije u vidu povećanog stvaranja krvnih ugrušaka i posljedičnog nastanka životno-ugrožavajućih komplikacija. Standardna antikoagulantna terapija može kod ovih pacijenata izazvati ozbiljne neželjene efekte (krvarenje).

Infekcija korona virusom i posljedično indukovana koagulopatija se uspješno i bezbjedno mogu tretirati prirodnim proizvodima – kao što je enzim natokinaza.

Nattokinn® je dijetetski proizvod koji sadrži proteolitički enzim natokinazu NSK-SD® i folnu kiselinu. Nattokinn® efikasno razlaže krvne ugruške, blokira sljepljivanje trombocita i sprječava aterosklerozu, obezbjeđujući optimalan protok krvi u organizmu.

Primjena samo jedne oralne doze natokinaze dovoljna je za ispoljavanje fibrinolitičkog efekta. Nakon primjene kapsule Nattokinn®-a u dozi od 100 mg (2000 FU), poslije 2h dolazi do porasta antitrombina, poslije 4h uočava se porast produkata razgradnje fibrina, dok se 6h nakon oralne primjene uočava porast D-dimera u krvi (sve su to parametri razgradnje tromba).

Efikasnost Nattokinn®-a ogleda se u brzini razgradnje tromba, što je vrlo značajno kod pacijenata koji ubrzano stvaraju krvne ugruške (COVID-19 pacijenti) u cilju prevencije ozbiljnih komplikacija, kao što je plućna tromboembolija.

Nattokinn® ima bolji bezbjednosni profil u odnosu na standardnu antikoagulantnu terapiju jer na prirodan način podstiče endogenu fibrinolizu i razgradnju tromba, bez neželjenih efekata.

Innventa