Dvije decenije kontinuiranog razvoja

0
166

Z. Radonjić: Hemomont teži i kontinualno brine o usavršavanju svojih prozvodnih procesa i prostora u skladu sa smjernicama Dobre proizvođačke prakse, što dokazuju sertifikati izdati od Agencije za lijekove Crne Gore, Ministarstava zdravlja Srbije i Ukrajine. Prvi EU GMP sertifikat, koji je su izdale njemačke vlasti („RP Darmstadt“) za proizvodnju u Hemomontu, potvrdjuje rezultate stručnih ljudi u Hemofarmu i Hemomontu, a predstavlja i svojevrstan pokazatelj orijentacije prema sistemu upravljanja kvalitetom na nivou STADA Grupe.

Navedenom sertifikacijom postignut je strateški cilj usaglašavanja sa najvišim standardima evropske regulative u oblasti farmaceutske proizvodnje. Dozvola za proizvodnju lijekova za izvoz u zemlje EU daje mogućnost izvoza u zemlje EU a održavanje uspostavljenog nivoa kvaliteta osigurava prisustvo na prestižnim tržištima.

Glasnik: Što možete reći o planovima Hemomonta? Pomenuli ste, u pripremi razgovora, da su planirane investicije čijom će realizacijom biti znatno povećana proizvodnja, ali i asortiman medikamenata?

Z. Radonjić: Planovi vezani za Hemomont su više od ambicioznih. Naime, Hemomont je u 2014. godini odabran kao proizvođač na nivou Hemofarma za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejeva za STADA Grupu. Obim proizvodnje će se kretati od 17 do 44 miliona pakovanja za tržišta Rusije i Evropske unije, čime će se samo u prvoj godini ostvariti rast proizvodnje od najmanje 170%. Za realizaciju posla neophodne su rekonstrukcije, nova tehnologija, novo takozvano „mobile racking“ skladište i potpuna usklađenost sa smjernicama EU GMP. Ukupna investicija će iznositi oko pet miliona eura. Investicija je sama po sebi potvrda povjerenja u menadžment i zaposlene u Hemomontu.

Glasnik: A kada bi kratko predstavili matičnu kompaniju Hemofarm – što bi kazali?

Z. Radonjić: Hemofarm predstavlja vodeću generičku farmaceutsku kompaniju u Srbiji ali i na Zapadnom Balkanu. Mi zaista govorimo o farmaceutskom gigantu koji je danas prisutan u više od 30 zemalja, i istovremeno jedan od najvećih poslodavaca i izvoznika u regionu. Kvalitet proizvoda kome se veruje, stručnost zaposlenih, kao i potencijal koji kompanija nosi, upravo su glavni imperativi koje je prepoznala STADA grupa prilikom akvizicije 2006. godina. Danas pričamo o kompaniji čiji je sektor istraživanja i razvoja prepoznat kao kompetetivni centar razvoja novih generičkih lekova za sva STADA tržišta, a upravo kombinacija domaćeg i međunarodnog iskustva doprinose da se najbolja svetska praksa primenjuje i u našem regionu. Biti dio takvog sistema je zaista prestiž u današnje vreme.

Glasnik: Da li poslovni ambijent u Crnoj Gori ide na ruku razvoju farmaceutske industrije?

Z. Radonjić: Tokom našeg dvadesetogodišnjeg razvoja, suočili smo se uspješno sa brojnim izazovima koje nosi naše tržište i poslovni ambijent. Naša parola je da izgovora nema, ma kakve god da su prepreke. Međutim, dosadašnjim poslovanjem i rezultatima Hemomonta, uz internu posvećenost i predanost rastu i razvoju kompanije, kao i najavljenim investicijama, očekujemo prepoznavanje realnog potencijala farmaceutske industrije u Crnoj Gori, čime bi se stekli uslovi da isti bude još dinamičniji i korisniji za sve koji su na bilo koji način uključeni od vlasnika, zaposlenih, do države Crne Gore.

Glasnik: Želite li da kažete još nešto što nije obuhvaćeno pitanjima?

Z. Radonjić: Voleo bih da istaknem dva značajna priznanja koja je kompanija Hemomont dobila u toku svog poslovanja, i to upravo od Privredne komore Crne Gore, na javnim konkursima za dodjelu nagrada. Na njih smo veoma ponosni. U pitanju su Nagrada za najbolje poslovne rezultate, koju smo dobili 2002. godine, kao i nagrada za društveno odgovorno poslovanje, koju smo osvojili 2008. godine kao prva firma u Crnoj Gori sa takvim priznanjem. Na nju smo zaista posebno ponosni, jer je ona potvrda našeg strateškog opredeljenja da budemo prepoznati kao kompanija koja kontinuirano doprinosi unapređenju sredine u kojoj poslujemo i koja će i u segmentu korporativne odgovornosti biti primer drugim kompanijama na našem tržištu.