Dvije decenije poslovanja obilježile brojne nagrade i priznanja

0
525

Preduzeće In Spe, čija je osnovna djelatnost otkup, prerada i promet divljeg organskog bilja, meda, polena i propolisa, kao i proizvodnja gotovih organskih proizvoda na bazi tih sirovina, osnovano je u februaru 1992. godine, u Baru. In Spe je mala po­rodična firma koja stalno zapošljava sedam do devet radnika, a u sezoni otkupa ima pod ugovorom 32 porodice koje rade berbu.

Liniju sa IN SPE brendom, oznakom Ekomontenegro, organskim sertifikatom i HACCP standardom, čine organski čajevi i biljne mješavine, kao i pčelinji proizvodi na bazi meda, polena, propolisa i organskog bilja. Proizvodi kompanije IN SPE su prvi organski proizvodi koji su se pojavili na tržištu Crne Gore. U organsku proizvodnju ulaze 2004. godine i postaju jedina irma u Crnoj Gori nosilac EU organskog BCS sertiikata, koji je važeći za tržište EU i USA, a od 2007. godine nosioci su i nacio­nalnog organskog sertifikata Monteorganica i HACCP-codex alimentarius standarda TUV Njemačka.

Posjedovanje tih sertifikata omogućilo je firmi In Spe da se, kao jedini crnogorski predstavnik, 2007. godine pojavi kao izlagač na najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda BIFACH Nirnberg, koji se održava u Njemačkoj. Potvrda kvaliteta došla je i na Novosadskim sajmovima 2006., 2009., 2010. – 22 zlatne medalje i četiri zlatna pehara, a proizvodi dobitnici medalja su Imunoenergeti, Apibronhi, Apip, Apiuro, Candisept, Urosept, Bronhosept, Ulkusept i biljne mješavine Ekokandi, Ekouro, Ekoulko, Ekobronho, Ekoliv. Godine 2008., In Spe dobija veliko priznanje na Sedmom međunarodnom sajmu organskih proizvođača BIOFEST Subotica – Nagrada za BIO proizvođača godine, u konkurenciji 12 zemalja regiona. Godinu kasnije, postaje vlasnik prestižne svjetske nagrade za kvaliet, tehnologiju i inovaciju u konkurenciji 34 zemlje svijeta – Internatonal Star Award For Quality In Goldcategory.

Jedan od stručnjaka koji je prepoznao kvalitet rada In Spe je i specijalista u oblasti ljekovitog i aromatičnog bilja Steven Foster USA, zaposlen u američkom Ministrastvu bilja (Herb Department), koje postoji od 1799. godine. Poslije posjete barskoj firmi, napisao je priču o njima za National geografic. „Zanimljivo je da Crna Gora, na malom prostoru u odnosu na Evropu i Ameriku, ima toliko specifičnih biljnih vrsta. Upravo ta prednost bi trebalo da se pokaže kroz plasman visokokvalitetnih proizvoda na druga tržišta. Primjer je firma In Spe iz Bara, koja proizvodi premijum kvalitet, a pored prestižnog organskog sertifikata u pogone prerade su uveli i HACCP sistem. Ova firma radi visokokvalitetne proizvode i primjer je konkurentnosti za ostala tržišta”, naveo je, između ostalog, Foster.   

Sertifikovanje proizvodnje garantuje ispravnost proiz­voda koji se nude tržištu i njihovu mikrobiološku, zdravstvenu i druge vidove bezbjednosti. Biohemijski sastav organskog divljeg ljekovitog bilja obiluje velikom količinom korisnih kvalitetnih materija, ima daleko veću prednost u kvalitetu u odnosu na gajeno ljekovito bilje.

Proizvodi firme In Spe linije Ekomontenegro prilagođeni su potrebama svakodnevnog korišćenja. Pomažu u održavanju i jačanju imuniteta kod svih starosnih grupa, kao i u odbrani od bakterijskih i virusnih infekcija. Veoma je važno da shvatimo da pi­jenje čajeva, pogotovo organskih, predstavlja jednu od veoma dobrih navika u ostvarivanju zdravog načina života. Na jačanje imunoloških snaga organizma povoljno utiče i konzumiranje pčelinjih proizvoda. Med, polen, propolis i matični mliječ pred­stavljaju bogat imunoenergetski resurs. Kombinacija pčelinjih produkata i organskog bilja daje hranljive vitaminski-mineralno bogate organske proizvode. Poželjno bi bilo prisjetiti se davno napuštenih zdravih navika, obnoviti ih i zamijeniti postojeće koje se odnose na prekomjerni unos kafe, gaziranih pića, brze hrane i upotrebu duvanskih proizvoda.