Hemoroidalna bolest – čest zdravstveni problem o kome se malo priča

0
285

Imate probleme sa hemoroidima? Niste usamljeni. Svaka deseta osoba pati od hemoroidalne bolesti, a više od 50% ukupne populacije ima barem jednom u životu akutnu hemoroidalnu epizodu.

Odmah da razjasnimo, hemoroidi su normalne venske strukture prisutne u analnoj regiji i svi ih imamo. Njihova uloga je u zadržavanju stolice i gasova, kao i u zaštiti anusa od fizičkih povreda. Usljed izloženosti nekim faktorima rizika, u ovim venama može doći do povećanja venskog pritiska i patološkog širenja ovih krvnih sudova. To rezultira upalom i pojavom hemoroidalne bolesti koju karakterišu bolovi, svrab i nelagodnost u predjelu analnog otvora. Čest simptom je i krvarenje tokom pražnjenja, u većem ili manjem obimu, u vidu svijetlo crvene krvi koja se može vidjeti u toalet šolji ili na papiru. Ovaj simptom često najviše uplaši pacijenta i on tek onda zatraži pomoć ljekara ili farmaceuta.

Brojni su faktori rizika za pojavu hemoroidalne bolesti. Najznačajniji su hronična opstipacija (zatvor) ili čak dugotrajan proliv, zatim trudnoća, sedetarni način života bez dovoljno fizičke aktivnosti, genetski faktor i godine starosti, ali i određene navike u ishrani (hrana bez voća i povrća, nedovoljan unos tečnosti) i čak bavljenje nekim sportovima kao što su jahanje i biciklizam.

Prvi korak u terapiji hemoroidalne bolesti svakako treba da bude regulacija probave i eliminisanje zatvora kao najvažnijeg faktora rizika. Drugi korak je promjena životnih navika u smislu balansirane ishrane sa mnogo biljnih vlakana, povećan unos vode i umjerena aktivnost. Ovaj korak se u praksi pokazao i kao najteži.

Treći korak je farmakološka terapija koja podrazumijeva upotrebu određenih ljekova koji imaju sistemsko djelovanje i smanjuju upalni proces na nivou hemoroidalnih vena. Ovi ljekovi su značajni jer brzo olakšavaju tegobe (krvarenje, bol, svrab), ali i odlažu ponavljanje akutnih epizoda, koje je kod hemoroidalne bolesti veoma često i javlja se kod četvrtine pacijenata, u prosjeku nakon 7 mjeseci. Sistemska terapija se može kombinovati sa preparatima za spoljašnju primjenu u vidu masti i supozitorija, koji će dodatno olakšati tegobe i pomoći u regeneraciji oštećene sluzokože analnog kanala. O izboru adekvatnog lijeka, uvijek se posavjetujte sa svojim ljekarom ili farmaceutom u apoteci. Oni će na osnovu kliničke slike i simptoma znati da odrede šta je najbolje u tom trenutku za vas.

I na kraju, ne zaboravite da savjet o tretmanu hemoroidalne bolesti zatražite na vrijeme, kod pojave prvih simptoma. Odlaganje javljanja zdravstvenom radniku može dovesti do komplikacija ili maskirati neke druge bolesti. Vaš ljekar i farmaceut će vam uvijek dati najbolji savjet i ponuditi kompletno rješenje za hemoroidalne probleme.

Adaptirano prema: Lohsiriwat V et al. Hemorrhoids, From basic pathophysiology to clinical Management WJG 2012

CG-079-DET-22-PRO