HOMEOPATIJA I PREHLADE

0
501

Česte prehlade ukazuju na oslabljeni imuni sistem. Homeopatski pristup jačanja organizma je odabir najadekvatnijeg lijeka (nakon iscrpnog razgovora s pacijentom) koji će doprinijeti jačanju konstitucije i slabljenju predispozicije ka, ne samo prehladama već i drugim bolestima. U odabiru konstitucionalnog lijeka uzimaju se u obzir ne samo fizički simptomi već i mentalni i emotivni aspekt pacijenta. Taj preventivni karakter homeopatije i njen sveobuhvatni pristup u tretiranju osobe je ono što je čini specifičnom metodom liječenja.

U svrhu informisanja opisaćemo par homeopatskih lijekova koji se najčešće koriste u tretiranju respiratornih infekcija.

Belladonna Ono sto karakteriše sliku ovog lijeka je da se simptomi pojavljuju iznenada i razvijaju velkom brzinom, naročito kod djece, gde će za par sati dijete iz normalnog stanja pasti u krevet pod naletom temperature, bola u grlu, crvenog lica, raširenih zjenica, uznemirenosti.

Visoka temperatura, febrilne konvulzije, gnojna angina, uvećane tonzile, naročito na desnoj strain, teško gutanje, suvi kasalj. Upala srednjeg uha sa oštrim pulsirajućim bolom, često u ritmu rada srca.

Allium Cepa Lijek spravljen od crnog luka. Prehlada se razvija u nosu i očima prvo, a onda spušta na bronhije i pluća, često nakon izloženosti vjetru.

Obilno bistro curenje iz nosa, gore iz lijeve nozdrve i u toploj sobi. Na svježem vazduhu se osjeća bolje. Kijanje često. Suzenje očiju pojačano, neutralno ,dok iz nosa iscjedak peče okolnu kožu. Jedan od najčešćih ljekova za kijavicu.

Kašalj i akutni brohitis, akutni laryngitis kod koga dijete vrišti od bola dok guta, bol se širi prema ušima, promuklost.

Kali Bichromicum

Simptomi se razvijaju u disajnim putevima, nosu, bronhijama i plućima. Karakteriše ga gust, ljepljiv, žilav iscjedak koji se razvlači kao žvaka ili končić i teško se izbacuje. Bol u grlu se često lokalizuje u određenoj tački. Osjećaj dlake na jeziku ili u nozdrvama. Kijavica koja se pogoršava na hladnom vazduhu a bolje je bolesniku dok je u toploj sobi, za razliku od Alium Cepa. Zapušen nos.

Kašalj se pogoršava pri ležanju i noću, rano ujutru. Bronhitis. Ispljuvak žut, često slivanje iz nosa u grlo postnazalno.

U našim apotekama mogu se naći neki od homeopatskih ljekova za prehlade koje doktori sve češće preporučuju zbog njihovog prirodnog sastava i odsustva nus pojava.

Dr Snežana Tomić, homeopata