Karcinom dojke izlječiv ako se otkrije na vrijeme

0
424

Cilj skining programa ranog otrkivanja karcinoma dojke, koji je pokrenulo Ministarstvo zdravlja na nacionalnom novou, je otrkivanje svih promjena na dojci u početnoj fazi, kada je mogućnost izlječenja izuzetno velika, saopštio je dr Miro Knežević, generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, na radionici, koju je za zaposlene u kompaniji Telekom, organizovala NVO „Brini o sebi“, povodom obilježavanja Oktobra – Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

U toku je peta kampanja za prevenciju karcinoma dojke, pod nazivom „Pođi na kontrolu“, koju sprovodi ova nevladina organizacija, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore.

– S obzirom da je karcinom dojke izlječiv u 90% slučajeva ako se otkrije na vrijeme, jedan od glavnih prioritera Ministarstva zdravlja upravo su preventivni pregledi. Skrining program ranog otrkivanja dojke organizovan je tako da se žene određene životne dobi pozivaju na preventvni mamografski pregled, koji im zakazuje izabrani doktor bez uputa, u posebnim terminima. Ukoliko se otkriju neke promjene, žene se pozivaju na dodatnu dijagnostiku i liječenje. Ipak, nismo zadovoljni odzivom žena, što pokazuje da se još mora raditi na podizanju svijesti cjelokupne populacije o značaju prevetivnih pregleda za njihovo zdravlje i život. Ministarstvo zdravlja i svi u zdravstvenom sistemu smo tu da brinemo o zdravlju naših građana, ali bez odgovornosti samih građana i ne možemo imati zadovoljavajuće rezultate, poručio je dr Knežević i pozvao sve pripadnice ljepšeg pola da idu na redovne preventivne preglede i na taj način sačuvaju svoje zdravlje.

Predsjednica NVO „Brini o sebi“ Ivona Dabetić Jovović kazala je da je kampanja „Pođi na kontrolu“ usmjerena na pružanje relevatnih informacija o ovom oboljenju, edukaciju o načinima prevencije, kao i na motivisanje žena za preuzimanje brige o sebi i obavljanje redovnih samopregleda i preventivnih pregleda dojki. Važnu ulogu u ranom otkrivanju imaju samopregledi i redovne ultrazvučne i mamografske kontrole.

 

                                                                                   Ministarstvo zdravlja Crne Gore