KOLPOSKOPSKI PREGLED

0
611

Naš cilj je da se znaci HPV (himani papiloma virus) infekcije genitoanalne regije otkriju u što ranijoj fazi. Uijvek slijedi pitanje da li je to moguće uraditi? Da li ovaj proces prate dijagnostičke greške, kako prilikom samog pregleda, tako i u izbjegavanju odgovaraćuh dijagnostčkih postupaka?

I na jedno i na drugo pitanje odgovor bez sumnje je DA !

Cilj ljekara, u ovom slučaju ginekologa, ali i obaveza je da HPV infekciju otkrije u samom početku.

Šta tačno znači u konkretnom slučaju?

PAPA test nije dovoljan. Njegova dijagnostička sigurnost je 50%. To nam nameće odgovornost da dijagnostičku sigurnost povećamo barem još 30%. To je naravno moguće ako se na PAPA test obavezno nadoveže stručan kolposkopski pregled. Priča da kolposkopija nije potrebna u dijagnostici HPV infekcije apsolutno ne stoji i može se smatrati stručnom greškom bez sumnje.

Šta dijagnostički donosi kolposkopski pregled?

Prvo da raščistimo, kada je riječ o kolposkopskom pregledu, veliki broj pacijnetkinja nije upoznat, pa i same ne znaju da li su već bile na takvom pregledu.

Kao prvo, sam kolposkopski pregled je apsolutno bezbolan za ženu. Podrazumijeva upotrebu KOLPOSKOPA, aparata kojim je moguće vidjeti grlić materice, sluzokožu vagine, malih usana, analnu i perianalnu sluzokožu, pod uveličanjem od 6 do 40 puta. Sam pregled ima odgovarajuću proceduru u radu koja pomaže ginekologu da lakše uoči, prepozna i opiše eventualne patološke promjene na grliću i genitoanalnoj regiji. Pregled uvijek počinje kolposkopskim pregledom sluzokože analne, perianalne, malih usana i vagine, a potom se prelazi na grlić. Pre nego što krenemo sa pregledom, sluzokožu premažemo 3 d 5% rastvorom sirćetne kisjeline, kako bi lakše uočili patološke pojave. Kada ovo kažem mislim prvenstveno na subkliničke (početne forme kondiloma) koji se nakon premazivanja vide kao male bjeličaste perle duž sluzokože malih usana i vagine sa centralnim krvnim sudom. Inače se ove promjene na glatkoj sluzokoži pipaju kao sitne gromuljičave neravnine, što svakako nije normalan nalaz: Inače su ovi subklinički oblici kondiloma rezervoari HPV virusa koji se odatle širi prema grliću i spolja prema koži.

Šta se kolposkopskim pregledom vidi na grliću?

Poslije premazivanja grlića 3 do 5% rastvorom sirćetne kisjeline gledamo grlić pod spekulumom i obično uveličanjem kolposkopa. Apsolutno netačno je ako vam žena kaže da ima ranicu. To je nepoznat pojam u kolposkopiji i ne prikazuje niti jednu kolposkopsku sliku. Ono što ukazuje na loš nalaz su kolposkopske slike tipa mozaika, punktacija, AW epitela ili leukoplakija. Ove slike su obično pokazatelji nekog patološkog procesa na grliću koji nedvosmisleno ukazuje na HPV (humani papiloma virus) infekciju. Još gore je ako imamo kombinaciju nekih od navedenih kolposkopskih slika, što je definitivno loš i rizičan kolposkopski nalaz ispod kojeg se obično krije, (CIN II , III) pa i sam karcinom.

Šta mi na osnovu nalaza govori kliničko iskustvo?

PAPA nalaz II mi gubi na dijagnostičkom značaju ako imam jasnu kolposkopski vidljivu patološku sliku. Veoma su opasne promjene po tipu grubog mozaika, punkacija i AW epitela. Ovo jasno govori u prilog HPV infekcije grlića koja je u najvećem broju slučajeva izazvana visokorizičnim tipovima. Ako u toku pregleda vidim kombinaciju pomenutih promjena, tada se gotovo sigurno radi o prekancerozi tipa CIN I, II ,III. Sve ovo govori da je stručan kolposkopski pregled dijagnostički mnogo značajniji od oslanjanja samo na PAPA test.

Šta radim kada kolposkopski dijagnostikujem pomenute kolposkopske promjene?

Moj terapiski cilj je da se odmah problem riješi i da jednom intervencijom zadovoljim i 100% dijagnostiku i 100% liječenje.

Kondilome otklanjam odmah u lokalnoj anesteziji svojom kombinovanom tehnikom radiotalasne vaporizacije i excizije, bez obzira da li su u početnom stadijumu ili su masivni. Nikako se ne smije čekati da oni budu veći pa ih skidati, jer takvi savjeti ljekara spadaju u apsolutnu stručnu grešku.

Kada je reč o promjenama na grliću i dijagnostiku i terapiju rješavam jednom intervencijom: RADIOTALASNA LOOP EXCIZIJA. Ovom intervencijom u lokalnoj ansteziji za 5 minuta otklonim potpuno promjenu, bez krvarenja, i time je pacijnetkinja izliječena. Biopsija prethodna apsolutno nije potrebna jer je samo dijagnostička metoda a ne i terapiska, pa bi se pacijnetkinje dva puta izlagale nepotrebnim traumama.

Sve probleme radiotalasnom tehnikom rješavam odmah po dijagnostifikovanju, jer odlaganju u ovom slučaju nema mjesta.

Dr Igor Jeremić, spec. ginekologije i akušerstva,
stručni saradnik u Poliklinici ”Rezidencija zdravlja – Kerber”