Liječenje infertiliteta

0
58

Prof. dr sci Artur Bjelica

Spec. ginekologije i akušerstva, supspecijalista endokrinologije

Dr sci med. psiholoških nauka i organizacionih nauka

 

Postoje brojni razlozi zašto u nekom datom momentu možda još niste spremni da zasnujete porodicu. Pametno je razgovarati sa svojim ginekologom/specijalistom za infertilitet, o svojim reproduktivnim potencijalima, odnosno o stanju plodnosti i ozloglašenom biološkom satu.

Postoji li korelacija između životne dobi i plodnosti?

Generalno govoreći, ovo pitanje djeluje zabrinjavajuće i uznemirujuće. Svi smo svjedoci spominjanja otkucavanja biološkog sata jer je to tema koje zaokuplja pažnju svih žena koje žele da ostvare roditeljstvo. Vaš ljekar specijalista može da Vam da opšte odrednice kako životna dob utiče na stanje plodnosti, odnosno ovarijalnu rezervu (rezervu jajnih ćelija) uz napomenu da stanje plodnosti ipak nije kod svih žena u baš potpuno jednostavnoj poveaznosti sa životnom dobi jer se “biološke” i kalendarkse godine ponekad ne poklapaju. Naime, sasvim je izvjesno da se povećanjem životne dobi smanjuje ovarijalna rezerva, ali postoje i situacije gdje i mlađe žene raspolažu sa manjom ovarijalnom rezervom a starije sa većom, u odnosu na druge žene iste dobi. Iz tih razloga, ljekar će Vam preporučiti dodatne testove kako bi utvrdili tačno stanje Vaše plodnosti i shodno tome dati savjet koliko je, ponekad, neophodna brza akcija u pogledu ostvarivanja potomstva.

Koje je otprilike idealno starosno doba za razmatranje plodnosti?

Idealno životno doba za razmatranje plodnosti zapravo i postoji i ne postoji. Pravo vrijeme je kada se odlučite da imate potomstvo. Tada se javite Vašem ljekaru koji će Vas posavjetovati šta da uradite da procijenite stanje plodnosti  i koje korake da preduzmete da ostvarite trudnoću što prije. U medicinskim krugovma je prihvaćeno da se o pojmu potencijalnog steriliteta govori kada do trudnoće ne dolazi u roku od godinu dana nezaštićenih odnosa. Ali ovo važi samo za žene do 35 godina starosti. Ukoliko je žena starija od 35 godina, a mlađa od 38 godina, može se sačekati do 6 mjeseci, a ukoliko je starija od 38 godina sa ispitivanjem uzroka steriliteteta se kreće odmah, bez odlaganja.

Kako se pacijentima izlazi u susret sa informacijama kod inicijalnog testiranja plodnosti, šta treba sve da urade?

I pored navedenih preporuka ponekad je dobro znati koliki je Vaš reproduktivni potencijal. Jednostavni ginekološki UZ pregled i hormonske analize koji se u svakom momentu i veoma lako mogu izvesti, mogu Vam dati neprocjenjiv uvid u stanje Vašeg reproduktivnog potencijala i sasim tim, ponekad, Vas pokrenuti na akciju jer je za liječenje sterilteta ključan i neporcjenjiv faktor.

Možete li objasniti značaj vrijednosti folikularno stimulišućeg, antimilerovog hormona i rezultate transvaginalnog  ultrazvučnog pregleda?

Nivoi folikulo-stimulirajućeg hormona (FSH) i antimilerovog hormona (AMH), ali i estradiola (E2) kao i odnosi novoa FSH (folikulostimulirajućeg hormona) i LH (luteinizirajućeg hormona)  daju jasan uvid u stanje ovarijalne rezerve. S druge strane, ultrazvučnim pregledom možemo doći do sličnih rezultata putem brojanja antralnih folikula na jajnicima (iz kojih se kasnije razvijaju zreli folkuli sa jajnom ćeljom). Smatra se da su najosjetljiviji i samim tim najvrijedniji pokazatelji AMH i procjena broja antralnih folikula ultrazvučnim pregledom.

Da li postoje opšte stvari koje bi mogli da uradimo a koje bi nam pomogle da se pobrinemo za svoje zdravlje i plodnost?

Na prvom mjestu istako bih značaj redovnih ginekoloških kontrola sa ciljem očuvanja opšteg ginekološkog zdravlja a samim tim i reproduktivnog zdravlja žene. Redovnim pregledima mogu da se utvrde stanja kao što su prisustvo određenih anomalija genitalnog trakta, polipa materice, mioma, endometrioze, sindroma policističnih jajnika i drugih stanja koja u velikoj mjeri mogu da narušavaju stanje plodnosti žene. S druge strane, savjeti za zdrave, životne navike (redovna fizička aktivnost, prestanak pušenja, regulisanje tjelesne težine) i kontrola zdravlja opteg zdravstvenog stanja organizma, svakako, u velikoj mjeri doprinose očuvanju reproduktivog potencijala žene.

O kojim simptomima treba da razgovaramo sa svojim ginekologom / specijalistom za IVF?

Ovo je složeno pitanje jer, zaista, ako Vas nešto zabrinjava, bilo bi dobro da to napomente kada se javite na pregled i pitate Vašeg ginekologa. Neka stanja koja su signal da se nešto dešava po pitanju ginekološkog zdravlja su: krvarenje između menstruacija, neredovni menstrualni ciklusi ili potpuni izostank menstrualnog ciklusa, izuzetno bolne menstruacije (naročito ako do tada to nije bio slučaj, bol ili nelagodnost pri seksualnom odnosu, obilne/produžene menstruacije…

Recite nam nešto više o donaciji jajne ćelije i koja je razlika u aspektu doniranja jajnih ćelija ili spermatozoida?

Donacija jajnih ćelija, spermatozoida ili embriona je opcija za ostvarivanje roditeljstva u pojednim slučajevima. Svaka zemlja ima svoju zakonsku regulativu po ovom pitanju. Vantjelesna oplodnja sa doniranim jajnim ćelijama je opcija koja daje šansu za roditeljstvo ženama kod kojih je ovarijalna rezerva iscrpljena. Donacija spermatozoda je rezervisana za one parove kod kojih postoji muški faktor neplodnosti – potpuno odsustvo spermatozoda, kao i za žene bez partnera. Sam postupak se može sprovesti putem intrauterine inseminacije ili putem vantjelesne oplodnje. Za parove kod kojih postoji problem kombinovanog i ženskog i muškog steriliteta u obzir dolazi i donacija embriona. Treba napomeniti i postojanje surogat majčinstva koje omogućuje da žene koje ne mogu da iznesu trudnoću postanu majke.

Vaš savjet za one koji se još uvijek nisu usudili da potraže pomoć ili su nedovoljno informisani?

Savjet je jednostavan – uvijek je pravo vrijeme za ostvarivanje roditeljstva i uvijek je pravo vrijeme za ispitivanje stanja plodnosti, kako ženskih tako i muških individua. Naravno, potrebno je sačekati određeno vrijeme da bi se trudnoća ostvarila i nećete kretati u ispitivanje odmah poslije prvog mjeseca pokušavanja da ostvarite trudnoću. Ipak, ako je žena starija od 38 godina i odlučila se za roditeljstvo, bez obzira da li je to prvo ili drugo, treće dijete… potrebno je da odmah krene sa pregledima za procjenu reproduktivnog statusa.

Generalno, pregled opšteg zdravstvenog stanja i kako to može uticati na plodnost ili uspješno iznošenje trudnoće može Vam pomoći da se pripremite i preduzmete mjere ako je potrebno.

Dobro opšte zdravstveno stanje je svakako neophodno za ostvarivanje zdrave trudnoće i njen dobar tok i ishod. Savjetuju se redovni sistematski pregledi i pravovremeni tretmani potencijalnih stanja i njegovanje zdravih životnih stiova i navika.

I, na kraju, koji je Vaš savjet, u najkraćem, u vezi reproduktivnog zdravlja?

Budite proaktivni u vezi sa svojim reproduktivnim zdravljem jer pasivan pristup može dovesti do toga da Vaša želja za roditeljstvom  u budućnosti bude pod velikim znakom pitanja – zato počnite postavljati pitanja o reproduktivnom zdravlju, sebi i svom ginekologu, odmah!