Ljekovitost argana

0
748

Argania spinosa (lat.) jedna je od rijetkih vrsta drveća i raste samo u jugozapadnom dijelu Maroka. To „sveto drvo”, visoko 7-10 metara, zbog svojih izuzetnih osobina smatra se pravim marokanskim čudom. Dobro podnosi sušu i visoke temperature, do 50° C. Njegov životni vijek traje 150-200 godina. Ako na pojedinim regijama i izumre, nakon 7 godina može ponovo oživjeti i zato simbolizuje strpljivost i izdržljivost. Zbog snažnog korjenskog sistema sprečava erozije, pospješuje plodnost tla i usporava širenje pustinje. Hladnim cijeđenjem njegovih plodova dobija se arganovo ulje – poznato kao „tečno zlato”, koje ima sijaset ljekovitih svojstava.

Još su Feničani trgovali marokanskim arganovim uljem. U međunarodnim dokumentima stablo arganije prvi put spominje poznati egipatski ljekar AliIbn Radouane, i to u XI vijeku, kada je trgovina medicinskim preparatima imala svjetovni karakter.

1867. godine prva marokanska delegacija učestvovala je na Međunarodnom sajmu u Parizu. Među odabranim proiz­vodima koji su bili predstavljeni, na prvom mjestu su bili arganovi plodovi, koji su, među tadašnjim posjetiocima sajma, pobudili veliko interesovanje i divljenje.

1998. godine UNESCO je stablo arganije proglasio svjetskom baštinom.

Berbersko hladno cijeđeno arganovo ulje još uvijek se dobija na tradicionalan način. Za dobijanje jednog litra arganovog ulja potrebno je približno 16 časova ručnog rada i oko 42 kg plodova. Pravo na sakupljanje plodova regulisano je zakonom i tradicijom starosjedilaca Maroka, Berbera. Proizvodnju ulja isključivo vrše berberske žene kojima je to način za postizanje emancipacije i samostalnosti. Fizički najzahtjevnija radnja u postupku tradicionalne proizvodnje arganovog ulja jeste razbijanje jezgara, najčešće uz pomoć dva kamena. Sjemenke se izdvajaju, blago proprže (u savremenoj proizvodnji za kozmetičku industriju najkvalitetnija ulja su od neprženih sjemenki argana), potom se u kamenim presama melju u pastu, uz dodatak male količine vode. Tako dobijena pasta ručno se cijedi, pa se na taj način odvija ekstrakcija ovog blagotvornog biljnog ulja.

O tome koliko je ova biljka sveta i kakva svojstva posjeduje, govori i činjenica da je postala gotovo nezaobilazna komponenta u svijetu farmacije i kozmetologije. Tako danas na tržištu imamo u ponudi mnoge preparate za njegu kože i kose bazirane na ekstraktu ove ljekovite i svete biljke. Ipak, u matičnoj zemlji argana Maroku, ulje se koristi i u tradicionalnom liječenju, kao i u ishrani. Dodaje se prženim jelima i jelima kuvanim na pari ili pripremljenim na žaru. Lijepog je ukusa, zato se često koristi i kao sredstvo za poboljšanje ukusa hrane, ali i kao dobar izvor vitamina.

Arganovo ulje sadrži više od 80 % jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kisjelina koje blagotvorno djeluju na reumatske i kardiovaskularne bolesti, neutrališe slobodne radikale, štiti vezivna tkiva, podstiču djelovanje kiseonika. Visoki sadržaj vitamina E (dva puta više nego u maslinovom ulju) djeluje kao snažan antioksidant. Vitamin E je značajan, takođe, za razvoj i održavanje funkcije nervnog sistema i mišića. Međutim, kod nas je ova biljka uglavnom poznata po ljekovitim svojstvima koja ima na kožni sistem. Tako se koristi, zbog svog blagotvornog dejstva, za zaštitu kože, pomaže u zacjeljenju ekcematoznih promjena na koži, za postizanje lifting efekta (stoga česta kompo­nenta u antiejdžing preparatima) i za sanaciju strija. Koristi se i u okviru primjene masaža, jer, shodno indijskom vjerovanju, smatra se da tijelu daje energiju i utiče na opšti zdravstveni status organizma. Takođe, pomaže u redukciji tjelesne mase, a ono što je vrlo interesantno jeste da ga koža tako lako i brzo upija i ne ostav­lja nikakve masne tragove.

Arganovo ulje podstiče regeneraciju hidrolipidnog sloja kože jer uspostavlja ravnotežu lipida i vode, štiti vezivno tkivo i na taj način sprečava sušenje kože i gubitak elastičnosti, što znači sprečavanje nastanka bora. Učinak protiv nastajanja bora povećava se zbog prisustva velike količine vitamina E (tokoferola). Korišćenjem prirodnog ulja argana željeni rezultati traju duže jer sami sastojci odgovaraju i vrlo su slični (ili isti) sastojcima koji se nalaze u hidrolipidnom sloju kože. Na taj način koži pružamo podršku da se i sama regeneriše. Arganovo ulje ne zapušuje pore i koža ga vrlo brzo upija, ne ostavljajući masan trag i regulišući prekomjerno lučenje sebuma. Koži pruža prirodnu zaštitu od štetnog UV zračenja, ne sprečavajući pri tome sintezu vitamina D.

Smatra se da arganovo ulje pomaže u sanaciji sljedećih bolesti kože: psorijaza, ekcemi, dermatitis, oštećena koža (nakon operacija i opekotina).

Arganovo ulje ne sadrži nikal, boje i mirise, pa je pogodno i za korisnike koji su skloni alergijama od mnogih kozmetičkih proizvoda.