Ljekovitost argana

0
702

Najznačajnija komponenta ovog ulja jesu oleinska i linoleinska kiselina, zahvaljujući čijem vrlo visokom procentu pomaže u podmirivanju dnevnih potreba organizma i regulaciji holesterola. S druge strane, značajno je prisustvo karotina i vitamina E, koje podstiče regeneraciju kože.

Tradicionalno, ulje argana koristi se za tretman kože novorođenčadi. Kod nas na tržištu, u pojedinim apotekama, mogu se naći preparati na bazi hladno cijeđenog ulja argana, nami­jenjeni za tretmane: kože lica, za njegu kose, njegu noktiju, njegu kože tijela.

Arganovo ulje za lice obično se upotrebljava dva puta dnevno, ujutro i uveče, tako što se poslije umivanja na vlažno lice nanese svega kap ili dvije ulja i umasira u kožu. Ovo ulje koži nadoknađuje vlagu, umiruje iritiranu kožu, pomaže u liječenju akni, ekcema, reguliše lučenje sebuma, smanjuje bore, regeneriše i podmlađuje kožu.

Arganovo ulje za njegu kose nanosi se nakon pranja, na vlažnu kosu. Kosi vraća mekoću i prirodan sjaj, revitalizuje dlaku i pospješuje rast. Za oslobađanje od peruti potrebno ga je dva puta sedmično utrljati u korijen kose i ostaviti da djeluje preko noći.

Za njegu krtih noktiju arganovo ulje se nanosi prije spavanja, na vlažne ruke.

Za njegu kože tijela, poslije tuširanja utrljati arganovo ulje, koje će koži nadoknaditi vlagu i učiniti je nježnom i mekom.

Ono što ovdje najviše fascinira jeste želja za opstankom koju ova biljka pokazuje uprkos teškim klimatskim uslovima pod kojima opstaje. Nešto što simbolizuje strpljivost i izdržljivost, može samo najbolje ponuditi čovjeku. U to nas uvjeravaju i medicina i brojna laboratorijska ispitivanja o ljekovitosti i efikas­nosti ove biljke. Njen dar nama je neprikosnoven, a ono što mi možemo darovati sebi i našem organizmu neprocjenjivo je.

Svako pravi sopstvene izbore onako kako misli da treba. Ljudske potrebe su različite. Ja sam sebe već dovoljno uvjerila da je arganovo ulje za njegu odličan izbor za mene. Nešto u šta čvrsto vjerujem. Jeste li vi izabrali?

 

Piše: Mr sci. ph. Ivana Gojković