Oboljenja jezika

0
5456

STEČENA OBOLJENJA JEZIKA

Geografski jezik

Ovo oboljenje se češće javlja kod djece i dva puta češće kod osoba ženskog pola nego kod muškaraca. Etiologija je nepoznata. Kao moguci razlozi navode se: alergije, naslijeđe, anemije, neodgovarajući stomatološki radovi i neki psihosomatski faktori(jak stres).

Klinićka slika se odlikuje kružnim promjenama koje se javljaju na gornjoj površini jezika. U centru su intenzivno crvene, dok su na ivicama žute. Ove promjene se šire ka periferiji i kada se pojave nove može doći do njihovog spajanja. Tako se stvaraju vijugave linije koje podsjecaju na geografsku kartu, po cemu jeoboljenje i dobilo naziv.

Liječenje

Liječenje se sastoji u otklanjanju uzroka koji je doveo do stvaranja oboljenja.

Crni jezik

Poznato još kao i dlakavi ili čupavi jezik, ovo oboljenje se najčešće javlja kod mlađih muškaraca. Etiologija nije poznata. Smatra se da izazivači promjena mogu biti duga upotreba antibiotika, loša higijena, neke bakterije i gljive, prevelika upotreba kafe i duvana, kao i dijabetes.

Klinička slika oboljenja je specifična. Osnovnu promjenu čine uvećane končaste papile koje se nalaze na centralnom dijelu gornje površine jezika. Mogu biti obojene (najčešće mrke boje), mada mogu biti i bijele. Uvećane papile lice na vlasi kose. One na jeziku obrazuju crnu ploču ovalnog ili trouglastog oblika. Bolesnici nemaju tegoba.

Liječenje

Liječenje najčešće nije ni potrebno, jer bolest prolazi spontano. Uvećane papile moguće je ukloniti četkicama.

Zapaljenje papila jezika

Relativno česta bolest. Javlja se najčešće kod osoba sredn­jih godina, bez obzira na pol. Etiologija ove bolesti je utvrđena. Ona predstavlja zapaljenje i uvećanje listastih papila koje je prouz­rokovano lokalnim iritacijama destruiranih zuba i loših protetskih radova.

Kliničke promjene su ograničene na bočnu stranu jezika, gdje se uvećane papile vide u vidu glatkih i tamnocrvenih čvorića. Bolovi se javljaju pri jelu i govoru, te su i pokreti jezika ograničen

Liječenje

Liječenje se sastoji u uklanjanju iritacije.

RAZVOJNE ANOMALIJE JEZIKA

Izbrazdan jezik

Ovo je najčešća anomalija jezika. Nekada se javlja zajedno sa geografskim jezikom.

Sve brazde na jeziku, ili samo neke, produbljene su. Raspored produbljenih brazdi može biti različit i stvorena šara podsjeća na skrotum, list ili mozak. One takođe mogu biti postav­ljene uzdužno i poprečno. Ovakvo stanje se može javiti u sklopu nekih oboljenja (Melkerson- Rozentalov sindrom, deficit vitamina B, dijabetes, anemija).

Bolesnici sa ovom anomalijom nemaju nikakvih tegoba.

Događa se da oni nisu ni svjesni njenog prisustva dok se to ne otkrije pregledom kod stomatologa.

Liječenje

Liječenje nije potrebno. Ukoliko dođe do infekcije, onda se usta ispiraju nekim antiseptičnim rastvorom (troprocentni vodonik-peroksid). Vrlo je efikasno i ispiranje čajem od kamilice i žalfije (koji moraju biti svježe pripremljeni).

Romboidni glosit

Ovo oboljenje je posljedica nepotpunog srastanja bočnih polovina jezika u periodu embrionalnog razvoja. Usljed toga se u srednjoj liniji na spoju srednje i zadnje trećine jezika, ispod nivoa okolne sluzokože, stvara površina ovalnog ili romboidnog oblika. Ono je bez papilarnog pokrivača i može biti: ružičaste, crvene, tamnocrvene, žućkaste i sivobijele boje. Glatke je površine. U novije vrijeme se smatra da se ovakva pojava može javiti usljed duge infekcije kandidom, te se preporučuje i uzimanje brisa, mada pojava kandide može biti i sekundarna. Osobe sa romboidnim glositom uglavnom nemaju tegoba. Vrlo rijetko su izražene senzacije u vidu pečenja, koje se javljaju pri pušenju ili upotrebi začinjene hrane. Ove pojave kod nekih osoba mogu biti uzrok pojave kancerofobije.

Liječenje

Romboidni glosit se otkriva slučajno. Liječenje nije potrebno.

Uvećan jezik

Uvećan jezik može biti razvojna ili stečena anomalija.

U toku života uvećan jezik se može javiti kod alergijskih reakcija, benignih i malignih tumora jezika, nekih hormonskih poremećaja, u sklopu Melkerson-Rozentalovog sindroma, kao i kod drugih poremećaja.

Subjektivne tegobe i posljedice do kojih može doći zavise od toga koliko je jezik uvećan, kada se uvećanje javilo, koliko traje, kao i od uzrasta bolesnika.

Razvojna i stečena uvećanja jezika mogu dovesti do pomjeranja zuba napolje, kao i do pojave razmaka između njih (dijasteme). Izraženo uvećan jezik bolesniku otežava govor. U nekim slučajevima jezik je toliko uvećan da bolesnici ne mogu potpuno zatvoriti usta, te su ona stalno poluotvorena.

Liječenje

Terapija zavisi od uzroka bolesti. Ukoliko je uvećanje malo, terapija nije potrebna.

Račvast jezik

Rascijepljen ili račvasti jezik predstavlja razvojnu anoma­liju nastalu usljed nepotpunog srastanja bočnih polovina jezika. Ona je uglavnom izražena na vrhu, mada može biti lokalizovana i na tijelu jezika. Usljed toga jezik je račvast i po izgledu podsjeća na jezik gmizavaca. Sve funkcije jezika mogu biti poremećene.