Omogućeno prisustvo partneru u toku porođaja

0
900

[heading size=”7”]U Kliničkom centru Crne Gore nakon više mjeseci najavljivanja[/heading]

muz porodjajVeć nekoliko mjeseci je najavljivana mogućnost da partner ili osoba koju trudnica odabere prisustvuje porođaju. Nakon što su određene formalnosti reglisane i obuhvaćene pravilnikom odluka je stupila na snagu sredinom maja.

U adaptiranom porodilištu Kliničkog centra Crne Gore odnedavno je omogućeno i prusustvo partnera porođaju, što je novina koja je, po riječima prof. dr Snežane Crnogorac, odraz želje da se porođaj humanizuje, i trudnici omogući moralna podrška od osobe sa kojom je bliska.

– Više mjeseci smo najavljivali ovu mogućnost, da trudnica osim kompletnog medicinskog tretmana u okviru Klinike za ginekologiju i akušerstvo, u samom porodilištu ima osobu sa kojom je bliska, a koja će joj pomoći da prebrodi trenutke prije, u toku i nakon porođaja. Time smo obezbijedili da te prve sate roditelji provedu sa svojim djetetom – objasnila je dr Crnogo­rac. Po njenim preporukama, porodilja bi trebalo da najavi prisus­tvo partnera mejlom ili pismom, upućenim na službene adrese Kliničkog centra, najmanje četiri nedjelje prije očekivanog termina, kako bi parovi prošli kroz tečaj koji je neophodan preduslov za ostvarivanje ove pogodnosti. Zahtjev mora biti potpisan od strane trudnice, a u njemu će biti navedeno ime osobe koja će prisustvovati porođaju.

– Ova odluka je donijeta na našem Upravnom odboru, a nakon toga i stupila na snagu. Procedura pretpostavlja nekoliko pojedinosti. Par će morati da ispuni nekoliko uslova, koji nisu zahtvjevni, a doprinose boljoj pripremi za sam tok porođaja -objasnila je dr Crnogorac.

Tečaji će biti organizovani dva puta nedjeljno, u skladu sa interesovanjem. Oni će trajati 90 minuta, podjeljenih u dva segmenta. U prvih 45 minuta biće predstavljani opšti uslovi boravka i ponašanja u porođanoj sali i prikazan kratki film i slajdovi. Nakon toga, parovi će u razgovoru sa stručnim licima moći da riješe neke nedoumice u vezi sa porođajem, i provjere ispravnost svoje odluke. Tečaj će vjerovatno biti organizovan u popodnevnim satima, u zavisnoti od radnog vremena osoba koje izraze želju da prisustvuju porođaju. Po riječima dr Crnogorac, to neće biti tečaj psihofizičke pripreme kao u domovima zdravlja, već nešto kraći i sažetiji tečaj koji će parovima približiti situaciju sa kojom se susreću u porodilištu.

– Nakon podnošenja zahtjeva partner će dobiti obavje­štenje o opštim pravilima ponašanja i o tome šta će morati da obuče u porodilištu, a sterilni mantili, kaljače, maska i sve ostalo što je neophodno, biče obezbjeđeno od novca kojim se plaća ova usluga. Ona košta 79 eura, a nadležne službe u Kliničkom centru su proračunima došli do tog iznosa, koji će se koristiti i za organizovanje tečaja. Klinički centar neće profitirati od ove usluge, a od uplaćenog novca će se pokrivati troškovi – kazala je dr Crnogo­rac.

Pravilnik sadrži i određena ograničenja, a to su da po­stoje slučajevi u kojima prisustvo parnera neće biti omogućeno, i to: za vrijeme obrade trudnice u pripremi porođaja, za vrijeme medicinskih intervencija nakon rođenja djeteta, kada medicinska ekipa koja obavlja porođaj ocijeni da prisustvo partnera ometa porođaj ili potrebne medicinske radnje i u slučaju kada je neophodno obaviti carski rez.

– Najvažnije je da trudnica i beba budu zbrinuti u potpunosti i na adekvatan način, pa u hitnim slučajevima, ili ukoliko dođe do nekih medicinskih intervencija, partner će morati da napusti porođajnu salu. To je veoma važno kako bi se proces medicinskih radnji odvijao nesmetano – obrazložila je dr Crnogorac.

U Kliničkom centru na godišnjem nivou obavi se preko 3000 porođaja, a veliki broj trudnica i doktora koji prate trudnoću je izrazilo želju da se uvede ova mogućnost. Po riječima dr Crnogo­rac, zahtjevi da partner prisustvuje porođaju su u proteklom periodu već stizali na mail adrese Kliničkog centra, tako da interesovanje postoji.

Pravilnikom je zabranjeno pravljenje video zapisa u toku samog porođaja, ali kada beba i majka budu medicinski zbrinute biće dozvoljeno fotografisanje i snimanje.

– Odlučili smo da za sada ne uvodimo snimanje toka porođaja, jer prvo želimo da vidimo kako će sprovođenje ovog projekta teći – navela je dr Crnogorac.

Pravilnik o prisustvu partnera na porođaju istaknut je na sajtu Kliničkog centra, a svoje zahtjeve trudnice mogu slati na e-mail adresu: porodiliste@kccg.me