Sezonski alergijski rinitis ili obična prehlada?

0
117

Dr Katarina Mitrović

Klinika za ORL i MFH, Klinički centar Crne Gore

 

Alergije predstavljaju imunološki posredovana oboljenja koje pogađaju gotovo sve organe u tijelu, uključujući kožu i sluznice. Stimulusi koji izazivaju alergije označavaju se kao alergeni koji su po svom sastavu proteini i koji mogu biti inhalatorni, koji su najbrojniji, a obuhvataju tri vrste polena, kućnu prašinu, grinje, dlake životinja, njihove sekrete i ekskrete, proteine hrane, proteine porijekla ljekova i proteine insekata.

Alergijski rhinitis je simptomatsko oboljenje sluznice nosa i paranazalnih šupljina posredovanu IgE inflamatornim procesom, a nakon izlaganja sluznice alergenu. Alergijski rhinitis može biti sezonski i perenijalni, koji označava trajanje tokom cijele godine.

Simptomatologija koja karakteriše oba oboljenja je slična. Sezonski alergijski rhinitis se karakteriše  svrabom očiju, nosa, ušiju, grla, kože, sa pojačanom bistrom sekrecijom iz nosa i otežanim disanjem na nos, kašljem, obično suvim, a sve to nekada uz čujno disanje i eventualno promjenama po koži.

Kod prehlade je dominantno otežano disanje na nos, sa gustim sekretom i produktivnim kašljem.

Nikola Tesla je imao nadahnuto predavanje o nosu, govorio je da bez noseva ne bi ništa znali i da nas nos povezuje sa nevidljivim svijetom. Iz toga je i proizašla čuvena njegova poruka “Drage kolege, inspirisane kolege – slijedite svoj nos“.

Kako bi dominantan simptom koji onemogućava normalno funkcionisanje nosa, a to je kongestija, riješili, obično koristimo nazalne dekongestive. Upotrebu nazalnih dekongestiva treba ograničiti na 5-7 dana i voditi računa da to budu efikasni dekongestivi proizvedeni po najsavremenijim standardima farmaceutske industrije. Meralys HA predstavlja njihovu novu generaciju, proizvod koji je osim efikasnog lijeka obogaćen morskom vodom koja razrjeđuje sluz, te hijaluronskom kiselinom koja štiti osjetljivu sluznicu nosa. Meralys sprej ne sadrži konzervanse zahvaljujući inovativnoj ambalaži sa filterima zaštite. Odčepljuje nos snažno i pouzdano, a učinak traje do 10 sati.

Trajanje prehlade je u prosjeku nedjelju dana, a alergija traje znatno duže i izraženija je u periodu kada je osoba koja je senzibilisana, izložena alergenima.

U zavisnosti od simptoma i kliničke slike, terapija alergijskog rinitisa  je drugačija te je svakako preporuka da se svaki pacijent obrati ljekaru. Samopomoć obuhvata smanjivanje izloženosti alergenima ukoliko je moguće i eventualno korišćenje ljekova iz grupe oralnih antihistaminika kako bi se smanjili dominatni simptomi, kao što su svrab očiju i nosa i pojačana sekrecija iz nosa. Alergijski rhinitis se mora liječiti kako bi se preduprijedile teže forme rinitisa, razvoj nosne polipoze ili astme.

Sa druge strane, obična virusna prehlada prolazi samo  uz simptomatsku terapiju, koja obuhvata upotrebu dekongestivnih sprejeva za nos, antipiretika i analgetika uz mirovanje i hidrataciju.

Nos je za disanje, usta su za jelo, za dobro zdravlje Vašeg nosa, obratite se otorinolaringologu.