Otvoren kabinet za telemedicinu u bolnici Pljevlja

0
610

telemedicinaTelemedicina doprinosi efikasnijoj saradnji među zdravstvenim radnicima i pružanju bolje zdravstvene zaštite.

– Crnogorsko zdravstvo od 22. maja postaje umrežen i jedinstven sistem, a telemedicina donosi benefite zdravstvenim radnicima i pacijentima koji više ne moraju da putuju u Klinički centar Crne Gore (KCCG) radi dobijanja stručnog mišljenja i nastavka adekvatnog medicinskog tretmana – saopštio je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, povodom otvaranja kabineta za telemedicinu u Opštoj bolnici u Pljevljima i uspostavljanja tele link konekcije između te bolnice i KCCG, u okviru Projekta razvoja i implementacije telemedicine u crnogorskom zdravstvu.

Ministar Hrapović je kazao je da će projekat donijeti benefite ljekarima koji, kako je pojasnio, u direktnoj kumunikaciji video linkom sa kolegama iz KCCG mogu da razmijene informacije, mišljenja, dijagnostiku i sve ono što je vezano za određenu patologiju jednog pacijenta.

– Na taj način, u toj razmjeni mišljenja, oni mogu da dobiju dalje inpute kako da pacijent dobije dalju dijagnostiku i liječenje konkrentno u pljevaljskoj bolnici – objasnio je Hrapović.

On je pojasnio da telemedicina omogućava ljekarima da zajednički donesu odluku o nastavku liječenju pacijenta koji se nalazi u Pljevljima.

– I u konačnom mogu da odluče da li pacijenta treba dalje slati na dijagnostiku i liječenje u Klinički centar. Danas smo prisustvovali jednoj takvoj video konferenciji, gdje smo zaista vidjeli veliki iskorak kada je crnogorsko zdravstvo u pitanju. Gledali smo uživo komunikaciju ljekara sa neurološkog odjeljenja bolnice u Pljevljima i konzilijuma ljekara Kliničkog centra – kazao je ministar Hrapović.

Prema njegovim riječima, telemedicina nudi velike benefite za pacijente, koji kako je pojasnio, na jednom mjestu mogu da od početka dobijanja dijagnostike tu dijagnostiku dobiju do kraja.

– To je veliki benefit za pacijente da ne moraju da se maltretiraju da putuju u Klinički centar, kao što su to radili do sada, da bi dobili drugo mišljenje – pojasnio je Hrapović.

On je poručio da od danas crnogorsko zdravstvo postaje umrežen, jedinstven zdravstveni sistem.

– I ubuduće će građani iz bolnica dobijati mogućnost da dobiju i drugo referentno mišljenje iz Kliničkog centra. Ovo je pilot projekat i počeli smo sa tri bolnice, a to su Pljevlja, Berane i Bar. Drugi korak jeste umrežavanje i ostalih bolnica u Crnoj Gori – kazao je Hrapović.

Sljedeći korak u razvoju projekta telemedicine je, kako je rekao, da se Klinički centar uveže sa regionalnim centrima.

– I na taj način da, ukoliko postoji potreba, i ljekari Kliničkog centra dobiju dodatno mišljenje kolega iz regije da bi dobili kvalitetnu dijagnostiku za našeg pacijenta. Takođe, sljedeći korak jeste da se Klinički centar uveže sa poznatim svjetskim centrima, u cilju razmjene informacija – rekao je Hrapović.

On je istakao da će sličnih projekata biti i ubuduće da bi se, kako je rekao, na još bolji način podigao kvalitet zdravstvene zaštite za svakog građanina u Crnoj Gori.

Direktorica KCCG, Zorica Kovačević, kazala je da će primjena telemedicine u zdravstvenom sistemu Crne Gore doprinijeti efikasnijoj saradnji među zdravstvenim radnicima i pružanju bolje zdravstvene zaštite.

– Treba da učinimo sve da ovakve ljekare kao što su u Opštoj bolnici u Pljevljima zadržimo, da im ne dozvolimo da odu iz Pljevalja jer su nam potrebni kako bismo ovaj projekat uspješno realizovali. To se odnosi na Bar, Berane, kao i na čitavu Crnu Goru, jer je neophodno da budemo solidarni, da sarađujemo i unapređujemo pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite pacijentima – poručila je Kovačević.

Ona je kazala da građane treba upoznati sa telemedicinom, kako bi iskoristili prednosti.

– Ovo je nešto revolucionarno za zdravstveni sistem. Na ovaj način, podižemo kvalitet pružanja zdravstvene zaštite, radimo kao jedan tim u čitavoj Crnoj Gori. Građani bi trebalo da budu upoznati sa ovom inovacijom u zdravstvenom sistemu, da imamo početak razvoja telemedicine na najvećem nivou – ocijenila je Kovačević.

Direktor  Klinike za neurologiju KCCG i autor Projekta telemedicine, dr Jevto Eraković, kazao je da je kvalitet njege koja se pruža u Kliničkom centru, kao i u opštim bolnicama mnogo veći od percepcije javnosti i da je, kako je istakao, uvođenje telemedicine u zdravstveni sistem veliki korak.

– Sistem funkcionište na način što preko komandera, putem kojeg se uspostavlja link sa povezanom bolnicom, dobijamo na monitoru prikaz pacijenta i doktora, a na drugom monitoru se prikazuju rezultati i dijagnostičke procedure koje su urađene za tog pacijenta – pojasnio je dr Eraković.