Trudnica i prevoz avionom

0
1955

Trudnice koje žele da putuju strahuju od eventualnih posljedica po trudnoću i plod i imaju mnogo pitanja: – Da li smijem da putujem avionom? Da li to povećava rizik od abortusa i prijevremenog porođaja? Šta sa zamornim sjedjenjem? Da li da vežem pojas dok putujem? Na koje destinacije smijem da se odlučim? Šta treba uraditi prije leta? Sva ova i brojna druga pitanja navela su me da ovu temu obradim i svim trudnicama je učinim dostupnom.

Let avionom ne predstavlja nikakav rizik za normalnu trudnoću, naprotiv – to je najkomforniji način da se prevezete do željene destinacije.

Trudnicu ne treba smatrati „fiziološkom zatvorenicom”. Putovanje avionom vrlo je praktično i za buduće majke najudobnije i najbrže putovanje. Uz konsultaciju sa vašim ginekologom, bez problema možete da putujete tokom čitave trudnoće. Ipak, nijesu dovoljni samo želja trudnice da putuje i potvrda ljekara, jer sve aviokompanije u svijetu imaju svoja pravila letjenja za trudnice.

Prema ACOG (The American College of Obstetricians and Gynecologists), zdrave trudnice sa jednostrukom trudnoćom bezbjedno mogu letjeti do ulaska u 36. sedmicu trudnoće.

Evropske kompanije dozvoljavaju prevoz trudnica do 36. sedmice normalne nekomplikovane trudnoće. U slučajevima komplikovane trudnoće (blizanci, šećerna bolest, povišeni krvni pritisak, tromboza, nisko usađena posteljica), prevoz avionom dozvoljava se do 32. sedmice. Poslije 36. sedmice trudnoće trudni­cama je zabranjeno letjenje avionom. Naročito morate da obratite pažnju da vam povratni let takođe bude prije 36. sedmice, jer Vam aviokompanija neće omogućiti povratak.

Po pravilima Montenegro Airlinesa, do 28. sedmice trudnoće možete nesmetano putovati, a ako ste trudni više od 28 sedmica, najviše do navršenih 35, potrebna je potvrda ginekologa, koju ste dužni pokazati na zahtjev osoblja. Potvrda ne smije biti starija od sedam dana. Mora sadržati datum zadnje menstruacijje, trenutno stanje trudnoće, predviđeni datum porođaja, krvnu grupu i RhD faktor. Pored te potvrde, potrebno je ponijeti sa sobom polisu osiguranja koja pokriva troškove liječenja i eventualnog porođaja.

Trudnice koje očekuju porođaj u roku od sedam dana, ili su rodile prije manje od sedam dana, ne mogu putovati avionom. Trudnicama se, takođe, ne dozvoljavaju transferni letovi, gdje je vrijeme čekanja na naredni let duže od 4 časa. Takođe, neophodno je i da trudnica obavijesti aviokompaniju o trudnoći još prilikom rezervacije mesta za let ili pri kupovini karte. Radnik na šalteru dužan je da u rezervaciji trudnice (PNR) evidentira trudnoću „starosti” od 28. do 36.

Posle 36. sedmice nijedna kompanija neće rizikovati prevoz trudnice i eventualni porođaj, jer pored rizika za nju i bebu preuzima odgovornost i za uznemiravanje drugih putnika.

Statistika pokazuje da se u avionima Britiš ervejza, godišnje desi, u prosjeku, jedan porođaj.

KOJE TRUDNICE NE SMIJU LETJETI AVIONOM?

Ukoliko imate teži oblik anemije, ranije ste imali prob­leme sa zgrušavanjem krvi, ili ako Vam je dijagnostikovana insuficijencija posteljice, nisko usađena posteljica, slabost grlića materice, ukoliko ste imali prethodne prijevremene porođaje, ako ste trudnica-dijebetičar sa insulinskom pumpom, postoji opas­nost da se teže i sporije adaptirate na atmosferu (temperaturne promjene, pritisak, manja vlažnost vazduha…) u avionu. U tim specifičnim slučajevima bolje je izbjegavati ovaj vid prevoza.

U KOM JE PERIODU TRUDNOĆE NAJBEZBJEDNIJE PUTOVATI?

Period trudnoće dijeli se na tri faze. Prvo tromesečje -do navršene 13. sedmice trudnoće, drugo od 14. do navršene 27. sedmice trudnoće i treće tromesečje – od 28. sedmice do porođaja. U prvom tromesečju pad pritiska u avionu ima najveći negativni uticaj na plod i ne preporučuje se duže putovanje, u drugom tromesečju je najbezbjednije putovanje avionom, a u trećem, uz potvrdu ginekologa, možete bezbrižno letjeti do 36. sedmice. Ako ste u mogućnosti da planirate, uvijek izaberite drugo tromesečje za puto­vanje avionom.

KAKO SE PRIPREMITI DA BIVAM PUTOVANJE BILO UGODNO?

Što se bolje pripremite to će vam put biti ugodniji. Naspavajte se prije putovanja!!!

Prije leta trudnica treba da provjeri nivo krvnog pritiska, krvnu sliku, šećer u krvi i posav­jetuje se ginekologom. Sat-dva pri­je polijetanja pojedite lagani obrok (špageti, jogurt i bareno povrće i voćni kompot). Jedite svježe pripremljenu hranu.

Usljed promjene visine, tempera­ture i pritiska i vlažnosti vazduha u toku leta, neophodna je dodatna količina energije. Pijte dosta tečnosti (najbolje negazirana mineralna voda u bocama). Izbjegavati kafu i čaj, prije i u toku leta. Izbje­gavate neflaširanu vodu, kocke leda, hranu i piće nabavljeno kod uličnih prodavača.

Ako imate jutarnje mučnine, možete nazvati kompaniju 24 časa prije leta i zahtijevati poseban obrok. Prije putovanja izbje­gavajte preobilne obroke, začinjenu, masnu hranu, kao i namirnice koje sadrže dosta biljnih vlakana (celuloze) voće i povrće – jer mogu da izazovu pojavu gasova koji povećavaju krvni pritisak i ubrzavaju cirkulaciju krvi, a kao rezultat nastaje mučnina i povraćanje.