Trudnica i prevoz avionom

0
2041

Za doručak se preporučuju žitarice. Izbjegavajte brzu hranu (sendviče, pržene krompiriće, teške umake). Za vrijeme leta izbjegavajte guste voćne sokove, gazirana pića, crne čajeve, kafu i alkohol. U avionu zatražite obrok sa manje soli i masnoće.

NE PLAŠITE SE PREGLEDA NA AERODROMU

Na putovanje treba ponijeti što manje nakita i metalnih premeta na garderobi jer i trudnice su u obavezi da prođu kroz detektor metala koji je potpuno bezbjedan za nju i plod. Pri prolasku kroz sigurnosni prolaz Vi prolazite kroz metalni detektor koji ne zrači, a Vaš prtljag kroz rendgenski detektor.

Na velikom broju aerodroma u Evropi osoblje koje obav­lja kontrolu gasi detektor metala kada ugleda trudnicu, te Vas naknadno prekontroliše.

GDJE JE NAJBOLJE SJEDETI U AVIONU?

Najbolje je sjedeti u prednjem dijelu kabine gdje je najveća koncentracija kiseonika u vazduhu. Ako tokom letenja osjećate mučninu, najbolje je da sjednete blizu krila jer taj dio aviona trpi najmanja pomjeranja. Prednji i zadnji dio najviše se pomjeraju, pa Vam pokreti neće prijati. U slučaju da su sjedišta na sredini zauzeta, birajte ona bliže pilotskoj kabini, jer se rep aviona pomjera više nego prednji dio.

USLOVI U AVIONU

Kada rezervišete let, obavezno tražite onaj koji ima kabinu pod pritiskom. U avionu su uslovi nešto drugačiji, naročito pri polijetanju na velikim visinama i pri slijetanju. Posebno budite pažljivi pri izboru aviona za kraće letove, jer oni obično nemaju kabinu pod pritiskom.

Na 10.000 m visine vlažnost vazduha u avionu smanjuje se za nekih 15 odsto i iznosi 7%. Manja vlažnost vazduha ubrzano suši sluzokožu nosa i usta, što izaziva dehidrataciju i žeđ. Sve ovo zajedno ima još jedan efekat – u opisanim uslovima receptori ukusa i mirisa sporije i teže šalju signale do mozga. Istraživači su već otkrili da hrana u avionu mora biti jače začinjena nego ona na zemlji. To je kao prehlada. Kada ste prehlađeni, nosna sluznica se isušuje i slabije registrujete mirise i ukuse.

U avionu je temperatura oko 20 stepeni, vazdušni pritisak je 550 milibara na visini od 10.000 m, što odgovara atmosferskom pritisku na planini od oko 2.500 m, Pritisak od 800 milibara registruje se na visini od 3.000 m, a na nivou mora pritisak je iznad 950 milibara. Vibracije i buka su minimalni, izuzev u uslovima turbulencije koja je češća kod manjih aviona (trudnice treba da ih izbjegavaju).

POSTOJI LI RIZIK OD KOSMIČKOG ZRAČENJA U AVIONU?

Opasnost od kosmičkog zračenja u kabini aviona mini­malna je i nije povezana sa povećanim procentom lošeg ishoda trudnoće.

Neki raniji izvještaji koji su ukazivali na povećan rizik od leukemije i karcinoma kod djece čije su majke češće putovale avionom, u potpunosti su opovrgnuti brojnim naučnim istra­živanjima koja su rađena za više aviokompanija.

STA VAS OČEKUJE PRI POLIJETANJU?

Pri polijetanju će doći do pada pritiska u kabini. Nagli pad pritiska potiskuje svu tečnost u tijelu na gore, što će ubrzati puls i povisiti krvni pritisak, pa možete imati manjih poteškoća sa disanjem. Kratkotrajna glavobolja i osjećaj smanjene svijesti rezultat su skoka pritiska i hipoksije. Sa rastom visine pritisak vazduha opada, kao i koncentracija kiseonika u njemu, što nekada može izazvati pojavu simptoma visinske bolesti glavobolja, nesanica, umor i opšta slabost, pojačana žeđ, mučnina, gubitak apetita, vrtoglavica.

Ne treba da paničite, jer su ove tegobe prolaznog karak­tera. Trudnice koje imaju potrebe za dodatnim kiseonikom, isti mogu dobiti u avionu tokom leta.

KAKO SE PONAŠATI U TOKU LETA?

Povremeno se krećite jer mišići svojim stezanjem masiraju vene, potiskuju krv i na taj način podstiču cirkulaciju. Važno je piti dovoljno tečnosti, jer se u avionu isušuje sluznica usta i nosa. Povoljno je na svakih sat vremena u nos ubrizgati sprej fiziološkog rastvora koji možete bez recepta kupiti u apo­tekama.

Dozvoljeno je unošenje ljekova i vitamina, ali ih spakujte u providan neseser u ručnom prtljagu, zbog lakšeg pregledanja, a i za slučaj da Vam nešto zatreba tokom leta. Takođe, obavezno ponesite i recept za lijekove, kako bi dokazali da koristite one koje Vam je ljekar prepisao.

Prilikom vezivanja pojasa vodite računa da ne ide preko stomaka i da ne pritiska matericu! Pojas treba da ide ispod sto­maka, tj. preko gornjeg dela butina, ali ukoliko imate bilo kakav problem, ili nedoumicu oko toga kako da pravilno zavežete sigurn­osni pojas, pozovite osoblje aviona koje će Vam pomoći.

KAKO SE OBUĆI ZA PUT U AVIONU?

Važna je i odgovarajuća garderoba. Najbolje je obući prijatnu i slojevitu odjeću, zbog temperaturnih promjena. Obuća treba da bude udobna – ravne cipele, sandale, patike i dovoljno široke u slučaju da noge počnu da otiču.